Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien vienojās, ka tā saukto pārdomu grupu, kurā tiks spriests par bloka ilgtermiņa nākotni, vadīs bijušais Spānijas premjerministrs Felipe Gonsaless, ziņo pašreizējā ES prezidējošā valsts Portugāle.
Bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un mobilo tālruņu ražošanas giganta "Nokia" vadītājs Jorma Olila kļūs par grupas priekšsēdētāja vietniekiem.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī jūlijā nāca klajā ar ideju par "viedu vīru grupu", kas varētu izdebatēt dažādus ar ES nākotni saistītus jautājumus, īpaši, kur meklējamas Eiropas robežas, vai Turcija, pret kuras dalību ES Parīze iebilst, atrodas šajās robežās.

Kopš tā laika grupas iespējamais nosaukums un pilnvaras ir mainījušās, un, par to runājot, vairs netiek minētas nedz "robežas", nedz "paplašināšanās".

Tomēr ar lēmumu par pārdomu grupas izveidošanu vajadzētu būt pietiekami, lai Francija piekristu atvērt Turcijai vēl divas no 35 iestāšanās sarunu sadaļām.

Iestāšanās sarunas ar Turciju formāli sākās 2005.gada oktobrī, taču līdz šim Ankarai izdevies veiksmīgi slēgt tikai vienu sarunu sadaļu.

Paredzēts, ka ziņojumu par sava darba rezultātiem grupa iesniegs 2010.gada jūnijā.

Pārdomu grupā nebūs cilvēku, kuri šobrīd aktīvi darbojas politikā. Tajā darbosies akadēmiķi, uzņēmēji un bijušie politiķi, kā arī citas Eiropā labi pazīstamas personības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!