Foto: AFP/Scanpix

Kijeva nav pienācīgi izmeklējusi pagājušajā gadā notikušo Maidana protestētāju apšaušanu, kurā dzīvību zaudēja daudzi desmiti cilvēku, otrdien paziņojusi Eiropas Padome.

Eiropas cilvēktiesību organizācija norādījusi, ka Ukrainas varasiestāžu veiktā izmeklēšana saistībā ar asiņainajiem uzbrukumiem protestētājiem "neatbilst Eiropas Cilvēktiesību konvencijas prasībām".

Trīs mēnešus ilgušo demonstrāciju laikā "nebija patiesu mēģinājumu panākt izmeklēšanu", teikts ziņojumā.

Padome sīki izvērtējusi datus par vardarbību, kas izcēlās proeiropeisko protestu centrā - Kijevas Neatkarības laukumā jeb Maidanā - laikā no 2013.gada novembra līdz 2014.gada februārim.

Eiropas Padomes ziņojumā atzīts, ka atsevišķos būtiskos aspektos izmeklēšanai nav nodrošināta neatkarība, jo izmeklētāji pieder tai pašai institūcijai, kurai pieder tie, pret kuriem vērsta izmeklēšana.

Tā rezultātā izmeklēšanā nav panākts progress, secinājusi Eiropas Padome.

Cilvēktiesību aizstāvji bieži pārmetuši Ukrainas pašreizējiem līderiem, ka viņi nav vērsušies pret tiem, kas ir atbildīgi par vardarbību Maidanā, īpaši par triju dienu asinspirti februārī.

Desmitiem demonstrantu, kuri laukumā bija uzcēluši nometni, joprojām ir pazuduši bez vēsts.

Par demonstrantu nogalināšanu pie atbildības saukti tikai divi zemas pakāpes milicijas īpašo uzdevumu vienības kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!