Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu trešdien paudis pārliecību, ka populisti un ekstrēmisti neuzvarēs maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, lai gan krīzes dēļ šādu spēku ietekme var pieaugt.

"Es atzīstu, ka krīzes dēļ ekstrēmisms un populisms var pieaugt. Bet es nedomāju, ka šie spēki uzvarēs," Atēnās paziņoja Barrozu.

Grieķija ES prezidentūru 1.janvārī pārņēma no Lietuvas, bet oficiālā Grieķijas ES prezidentūras atklāšanas ceremonija notiek šovakar Atēnās.

Ap Grieķijas galvaspilsētas centru izveidots drošības koridors, noteikti pastiprināti drošības pasākumi un aizliegtas demonstrācijas.

Ekonomiskās krīzes ietekmē Eiropā pieņēmies spēkā eiroskepticisms un pret Eiropas Savienību (ES) vērsti noskaņojumu. Pastāv arī bažas, vai trauslās koalīcijas valdības pārvaldītā Grieķija spēs sekmīgi izpildīt prezidentūras grafiku.

Barrozu pauda atzinību Grieķijas panākumiem ekonomikas sakārtošanā, bet uzsvēra, ka šajā jomā valsts nevar atslābt.

"Šis nav laiks, kad piebremzēt reformu gaitu," norādīja Barrozu, kā piemēru minot Īriju, kas arī prasīja ES un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu, bet pēc tam spēja atgriezties finanšu tirgos.

"Mana doma ir ļoti skaidra: programmas darbojas," uzsvēra Barrozu.

Grieķijas premjerministrs Antonis Samars sacīja, ka prezidentūras atklāšanas ceremonija ir īpaša diena visiem grieķiem. Viņš to nodēvējis par "cerību prezidentūru", bet ārlietu ministrs Evangels Venizels atzinis, ka tā Grieķijai būs liela atbildība.

"Ar lieliem upuriem Grieķija atstāj krīzi aiz muguras. Grieķija ir atkal uz kājām, Eiropa zina savu kursu," norādīja Samars.

ES prezidējošās valsts pienākumus Grieķija pildīs nākamos sešus mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!