Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pieaugot spriedzei jautājumos par Covid-19 vakcīnu un par Breksita vienošanās piemērošanu, Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien atlicis lēmuma pieņemšanu par datumu, kurā notiks balsojums par Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas tirdzniecības līgumu.

EP frakciju līderi sanāksmē atteikušies noteikt balsošanas datumu, lai gan balsojumam jānotiek līdz aprīļa beigām, jo pretējā gadījumā grūtajās sarunās panākto vienošanos nāktos anulēt.

"Ir acīmredzami, ka gadījumā, ja Apvienotā Karaliste neievēro iepriekšējo vienošanos [par Breksitu], ir bezjēdzīgi ratificēt to, kas atrodas uz galda," izteicies zaļo frakcijas līdzpriekšsēdētājs Filips Lamberts, kas pārstāv Beļģiju. "Ja līdz aprīļa beigām ratifikācijas nebūs, mēs atradīsimies bezvienošanās situācijā. Ceru, ka līdz tam laikam Apvienotā Karaliste nāks pie prāta."

Tā jau ir otrā reize, ka EP atliek lēmuma pieņemšanu par balsojuma datumu.

ES un Lielbritānijas tirdzniecības līgums tika noslēgts īsu brīdi pirms Ziemsvētkiem, tas ir pēdējā brīdī, pirms 31.decembrī beidzās pārejas periods pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no bloka. Līguma pagaidu piemērošana sākusies jau no 1.janvāra.

EP deputāti draud uzlikt veto tirdzniecības līgumam, ja Lielbritānija turpinās atlikt uz Ziemeļīriju transportējamo pārtikas produktu kontroli, apgalvojot, ka tā esot vienpusēja Breksita vienošanās grozīšana.

Brisele draudējusi vērsties pret Londonu ar tiesiskiem līdzekļiem, jo tās rīcība apdraudot tā dēvēto Ziemeļīrijas protokolu, kura mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz Īrijas un Ziemeļīrijas robežas un saglabāt Lielās piektdienas miera līgumu.

Abu pušu starpā pieaug arī saspīlējums jautājumā par Covis-19 vakcīnu eksportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!