Foto: LETA
EP deputāti otrdien, 9. martā, pieņēma 2021.–2027. gada programmu "ES Veselība", kas sagatavos ES veselības aprūpes sistēmas potenciāliem veselības apdraudējumiem un pandēmijām nākotnē.

Ar jauno ES veselības programmu tiks atbalstītas jomas, kurās ES var sniegt acīmredzamu vērtīgu ieguldījumu, tādējādi papildinot dalībvalstu pasākumus. Programmas galvenie mērķi ir stiprināt veselības sistēmas, atbalstot valstu savstarpējo sadarbību un datu kopīgošanu, kā arī nodrošināt zāļu un medicīnisko ierīču vieglāku pieejamību par saprātīgu cenu.

Eiropas Parlaments apstiprināja ar Padomi panākto provizorisko vienošanos, 631 deputātiem balsojot par, 32 — pret un 34 deputātiem atturoties.

"ES Veselība" sagatavos dalībvalstu veselības aprūpes sistēmas lieliem starptautiskiem veselības apdraudējumiem, padarot tās noturīgākas. Līdz ar to ES būs gatava potenciālām epidēmijām nākotnē, turklāt programma vienlaikus arī palīdzēs risināt tādas ilgtermiņa problēmas kā sabiedrības novecošana un nevienlīdzība veselības aprūpes pieejamībā.

Ar programmu tiks arī atbalstīti pasākumi e-veselības jomā un Eiropas veselības datu telpas izveide. Ar tās atbalstu tiks veicināta arī piekļuve kvalitatīvai veselības aprūpei — tostarp seksuālās un reproduktīvās veselības pakalpojumiem —, kā arī uzlaboti garīgās veselības aprūpes pakalpojumi un cīņa pret vēzi.

Pēc tam, kad arī Padome būs oficiāli apstiprinājusi "ES Veselības" programmas regulu, tā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tās publicēšanas Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī. Regulu piemēros ar atpakaļejošu spēku no 2021. gada 1. janvāra.

Pagājušā gada maijā Eiropas Komisija, reaģējot uz Covid-19 krīzi, ierosināja jaunu, neatkarīgu ES veselības programmu 2021.–2027. gadam. Programmas mērķis ir labāk sagatavot Eiropas Savienību lieliem starptautiskiem veselības apdraudējumiem un veidot noturīgākas valstu veselības aprūpes sistēmas. Parlaments un Padome 2020. gada 14. decembrī panāca kompromisa vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!