Eiropas Parlaments (EP) trešdien noraidīja telekomunikāciju reformu paketi saistībā ar bažām par interneta lietotāju tiesību aizsardzību.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pēdējās dienās vienojās par kompromisu par metodēm, ar kurām internetā būtu apkarojama nelikumīga lejuplādēšana, kas apdraudēja visu telekomunikāciju reformu paketi.

Kompromiss paredzēja, ka personām, kuras tiks pieķertas ar autortiesībām aizsargātu materiālu apmaiņā, interneta pieslēgumu varēs atslēgt tikai ar tiesas rīkojumu.

Francija iepriekš ierosināja failu apmaiņas sistēmu lietotājiem atslēgt internetu pēc diviem oficiāliem brīdinājumiem.

Tomēr parlamenta deputāti noraidīja arī kompromisu.

Gan ES Padomei, gan EP ir galīgā lēmuma pieņemšanas prerogatīva šajā jautājumā.

Interneta pirātisma apkarošanas jautājumam nav tiešas saistības ar ES informācijas sabiedrības un mediju komisāres Vivjenas Redingas sagatavoto paketi, kura vairāk attiecas uz interneta infrastruktūru, nevis tā saturu.

Redingas izstrādātā reformu pakete paredz izveidot visas ES mēroga elektronisko komunikāciju regulatoru (BEREC), kas lēmumus pieņems ar balsu vairākumu atšķirībā no pašreizējās kārtības, kad, nacionālajiem regulatoriem vienojoties par kopējo ES politiku, tiek ievērots vienprātības princips.

Īstenojot reformas, iecerēts padarīt skaidrākus noteikumus par investīcijām jaunās paaudzes sakaru tīklos, nodrošinot pieeju tirgum dominējošā tīkla konkurentiem.

Paredzēts nodrošināt arī nacionālo regulatoru tiesības ķerties pie "pēdējā līdzekļa", "funkcionāli" nodalot operatoru tīklu uzturēšanas struktūrvienības no pakalpojumu sniegšanas struktūrvienībām, pret ko kategoriski iebilda tādi nozares giganti kā "Deutsche Telekom" un "Telefonica".

Reformas nodrošinās arī lielākas patērētāju tiesības, atvieglojot pakalpojumu sniedzēju nomaiņu, paredzot arī iespējas operatoru nomainīt darbadienas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!