Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas laikraksti piektdien atklāti izsmēja Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju, kas bija sasaukusi pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kuru rezultātā viņas vadītie konservatīvie parlamentā zaudēja absolūto vairākumu.

Francijas centriski kreisais laikraksts "Le Monde" prognozēja "nežēlīgu pavasari Mejai", ievadrakstā Lielbritāniju nosaucot par "novājinātu".

"Visas pazīmes liecina, ka tas [referendums par izstāšanos no Eiropas Savienības] bija karalistes politiskā murga sākums. Tas nav nekāds pārsteigums," atzina "Le Monde".

Pat konservatīvā avīze "Le Figaro" Meju nosauca par "lielu zaudētāju".

"Eiropa cerēja Temzas krastos ieraudzīt uzvarētāju, kādu, kas varētu vadīt šķiršanos [no ES] ar stingru roku - tagad tā saskaras ar lielu zaudētāju un parlamentu, kur nevienam nav vairākuma," rakstīja "Le Figaro".

"Gadu pēc nepārprotamā lēmuma pamest ES briti ir nobalsojuši par nenoteiktību, riskējot uz nenoteiktu laiku atlikt "Breksitu", kas ilgi izskatījās garantēts," piebilda laikraksts.

Vācijas prese tikmēr neslēpa prieku par britu konservatīvo zaudējumiem.

"Vēlēšanu trieciens Terēzai Mejai," vēstīja virsraksts Vācijā pirktākajā laikrakstā "Bild", kas konstatēja, ka premjerministre ir "spēlējusi un zaudējusi".

Žurnāls "Der Spiegel" izsmēja Mejas runu, kurā tā pēc vēlēšanām aicināja uz stabilu valsts vadību. "Der Spiegel" komentēja, ka Mejas izteikumi par stabilu vadību ir parodija par viņas "monotoni atkārtojošos lozungu "spēcīgs un stabils", kas uz [kampaņas] beigām kalpoja tikai, lai viņu izsmietu".

"Meja nav Tečere," rakstīja Itālijas avīze "Corriere della Sera", atsaucoties uz britu 20.gadsimtā ilggadīgāko premjerministri Mārgaretu Tečeri, kura bieži tika dēvēta par "Dzelzs lēdiju".

Laikraksts Mejas vēlēšanu kampaņu nosauca par "katastrofu", un tā bijusi "auksta, īgna un strikta" ar tādiem lozungiem kā ""Brekisits" ir "Breksits"" vai "Beidzot pietiek".

"Britiem viņa un septiņi konservatīvo valdības gadi bija apnikuši," konstatēja "Corriere della Sera".

Austrijas "Die Presse" titullapa vēstīja "Pliķis Terēzas Mejas sejā", bet Šveices avīze "Neue Zuercher Zeitung" secināja, ka "briti nezina, ko viņi grib".

"Premjerministres Mejas lēmums Lielbritānijā rīkot pirmstermiņa vēlēšanas ir pārvērties par murgu ne tikai Mejai - kura var zaudēt savu darbu - bet arī valstij un Eiropai," ievadrakstā norādīja laikraksts.

Kā ziņots, ceturtdien notikušajās parlamenta apakšpalātas pirmstermiņa vēlēšanās visvairāk balsu ieguvuši Mejas vadītie konservatīvie, taču viņi zaudējuši absolūto vairākumu.

Meja piektdien pēc tikšanās ar karalieni paziņoja, ka saņēmusi Elizabetes II atļauju veidot mazākuma valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!