Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) flotes misija gada laikā "neitralizējusi" teju 300 kuģu un laivu, kuras cilvēku kontrabandisti izmantojuši, lai pāri Vidusjūrai Eiropā nogādātu nelegālos imigrantus, pavēstīja ES amatpersona.

Misija "Operation Sophia" - tās gaitā notiek arī Lībijas krasta apsardzes apmācība - ir svarīgs elements ES centienos "izjaukt" kontrabandistu biznesu.

Misijas gaitā "kopš 2015.gada oktobra, kad tika sākta operācijas otrā fāze, jūrā neitralizēti (iznīcināti vai padarīti nelietojami) 290 kuģi un laivas", apliecināja ES amatpersona.

Otrās fāzes laikā ES jūras spēki, kas darbojas starptautiskajos ūdeņos, aiztur, pārmeklē un nosūta atpakaļ gumijas un koka laivas, kā arī zvejas kuģus, kurus izmanto kontrabandisti.

Imigranti, kas braukuši kontrabandistu kuģos un laivās, nogādāti tuvākajās drošajās ostās, kur viņi tiek uzskatīti par pretendentiem uz bēgļa statusu, paskaidroja ES amatpersona.

Aizturēti 87 kontrabandisti, kas nodoti Itālijas varasiestādēm. "Operation Sophia" šobrīd ir iesaistīti pieci kuģi un trīs helikopteri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!