Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) otrdien iepazīstināja ar kara plosītās Sīrijas ambiciozu atjaunošanas plānu, dēvējot to par "dividendēm", lai iedrošinātu karojošās puses panākt miera līgumu.

Tuvojoties 5. aprīlī Briselē gaidāmajai Sīrijas konferencei, ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni iepazīstināja ar plānu, kas paredz atbalstu plašam projektu spektram, sākot no atmīnēšanas līdz vēlēšanu organizēšanai.

"Pārāk bieži starptautiskā sabiedrība nav bijusi laicīgi gatava pēckonflikta periodam. Šoreiz mēs gribam būt gatavi," Eiropas Parlamentā Strasbūrā žurnālistiem sacīja Mogerīni.

ES raugās uz norisēm "pēc pašreizējās situācijas kā uz dividendēm mieram, kas varētu iedrošināt puses Sīrijā veikt nepieciešamos kompromisus", sacīja Mogerīni. ES ir gatava veikt savu ieguldījumu, tiklīdz Sīrijā būs sākusies "patiesa politiskā pāreja", norādīja bijusī Itālijas ārlietu ministre.

5. aprīļa konference būs iespēja visām pusēm sākt koordinēt savus pūliņus, viņa piebilda. Briseles soļu vidū varētu būt finansējuma mobilizēšana rekonstrukcijas centieniem, palīdzībai drošības jomā, atmīnēšanā un pamiera uzraudzīšanā, teikts Eiropas Komisijas izplatītajā dokumentā.

ES jau ir mobilizējusi 9,4 miljardus eiro, no kuriem teju miljards ir iztērēts Sīrijā humānās palīdzības misijās, sacīja Mogerīni. ES varētu arī palīdzēt atjaunot pamatpakalpojums – ūdensapgādi, veselības un izglītības sistēmas –, lai demonstrētu, ka miers var sniegt reālus ieguvumus, teikts dokumentā.

"ES varētu atbalstīt jauna konstitūcijas projekta izstrādāšanu un vēlēšanu organizēšanu, īpaši jau sniedzot atbalstu vēlēšanu vadībai, kā arī ar ES vēlēšanu novērošanas misijas starpniecību," teikts dokumentā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!