Eiropas Savienībai (ES) ceturtdien neizdevās vienoties par plāniem padarīt stingrākus pretrasisma likumus visā blokā un tā jau otrreiz nolēma atlikt tos uz vēlāku laiku, paziņoja ES prezidējošā valsts Luksemburga.
Diplomāti teica, ka Luksemburgas tieslietu ministrs Liks Frīdens ļoti centies panākt vienošanos un vairākas reizes pārstrādājis kompromisa priekšlikumus, lai panāktu visu 25 valstu piekrišanu, taču sadūries ar Francijas un Itālijas pretošanos.

"Es gribēju panākt vienošanos," preses konferencē teica Frīdens, piebilstot, ka Lielbritānija, kas jūlijā pārņem ES vadību, neiekļaus šos priekšlikumus savā darba kārtībā.

Eiropas tieslietu, brīvības un drošības komisārs Franko Fratīni teica, ka viņš nākamgad varētu iesniegt jaunu projektu.

Pēc ES diplomātu teiktā, Francija iebildusi tāpēc, ka noteikumi neesot pietiekami tālejoši un neesot ņemta vērā Francijas prasība dalībvalstīm dalīties pierādījumos par pārrobežu rasisma un ksenofobijas gadījumiem.

Savukārt Itālija iebildusi, jo priekšlikumi ierobežojot tās nacionālos likumus par runas brīvību.

Saskaņā ar komisijas priekšlikumiem publiska kūdīšana uz rasistiska rakstura vardarbību vai naidu būtu sodāma ar cietumsodu no viena līdz trim gadiem visā 25 valstu blokā.

Sarunas par priekšlikumiem pirmo reizi izjuka 2003.gadā, jo tiem pretojās Itālijas labējā centra valdība, un atsākās šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!