Laika posmā no 16.līdz 22. septembrim notiks Eiropas transporta nedēļa, kuras galvenā tēma ir gudra pārvietošanās. Tās ietvaros miljoniem iedzīvotāju 930 Eiropas pilsētās un citās pasaules daļās piedalīsies pasākumos, kas veltīti ilgtspējīgiem transporta veidiem.
Eiropas transporta nedēļa tiek rīkota jau ceturto gadu, un tās mērķis ir pievērst arvien vairāk cilvēku videi draudzīgu transporta veidu izmantošanai, kā arī iedrošināt cilvēkus pēc iespējas biežāk izmantot citu transporta līdzekli personīgās automašīnas vietā, informē Eiropas Komisijas preses dienests.

Pasākumu kopums sāksies ar augsta līmeņa konferenci, kur valdību pārstāvji dalīsies savās nākotnes vīzijās par videi draudzīgu pārvietošanos un svaigu gaisu. Pilsētas Čehijā, Francijā, un Spānijā sacenšas par Eiropas transporta nedēļas balvu, un uzvarētājs tiks paziņots konferences laikā.

Pagājušo gadu transporta nedēļas spilgtākais moments ir bijušas dienas bez auto, kad cilvēki apkārtējās vides aizsardzības nolūkos tiek aicināti izvēlēties iet kājām, braukt ar velosipēdu vai sabiedrisko transportu. Savukārt valdības un amatpersonas tiek mudinātas parūpēties par to, lai šī izvēle cilvēkiem šķistu laba un patīkama alternatīva.

Pagaidām dienas bez auto pasākumos savu dalību pieteikušas jau 937 pilsētas Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstīs, Horvātijā un Rumānijā, kā arī Brazīlijā, Kanādā, Kolumbijā, Japānā, Taivānā un Venecuēlā, turklāt šo pilsētu skaits turpina augt.

Šajā dienā tiks piedāvāti uzlaboti sabiedriskā transporta pakalpojumi, padarītas pievilcīgākas gājēju zonas, uzlaboti velosipēdu ceļi un piedāvātas velosipēdu nomas iespējas, izveidotas zonas ar maksimālo ātrumu 30 km/h un veikti citi pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!