Foto: Pexels.com, TIMO

Divpadsmit Eiropas valstu grupa ceturtdien aicināja Izraēlu atteikties no plāniem par vairāk nekā 3000 ebreju kolonistu mājokļu būvniecību okupētajās palestīniešu Rietumkrasta teritorijās.

Dienu pēc tam, kad ASV bija kritizējušas plānu, Francija, Vācija, Beļģija, Dānija, Spānija, Somija, Īrija, Itālija, Norvēģija, Nīderlande, Polija un Zviedrija kopīgā paziņojumā norādīja, ka Izraēlai būtu jāatceļ lēmums par kolonistu apmetņu būvniecību.

''Mēs mudinām Izraēlas valdību mainīt lēmumu par tālāko virzību plāniem attiecībā uz aptuveni 3000 kolonistu mājokļu vienību būvniecību Rietumkrastā," norādīja 12 valstu ārlietu ministrijas.

"Mēs no jauna paužam stingrus iebildumus tās īstenotajai kolonistu apmetņu paplašināšanas politikai okupētajās palestīniešu teritorijās, ar ko tiek pārkāptas starptautiskās tiesības un grauti pūliņi divu valstu atrisinājuma labā,'' teikts paziņojumā.

Izraēla trešdien pieņēma jaunus lēmumus attiecībā uz ebreju kolonistu mājokļu būvniecību okupētajās palestīniešu teritorijās.

Civilās administrācijas augstākā plānošanas komiteja devusi galīgo apstiprinājumu 1800 mājokļu un sākotnējo apstiprinājumu 1344 mājokļu būvniecībai, pavēstīja bruņoto spēku struktūra, kas pārrauga civilistu jautājumus palestīniešu teritorijās.

Plāni apstiprināti dienu pēc tam, kad Vašingtona bija kritizējusi Izraēlas izvērsto kolonistu mājokļu būvniecības politiku, ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai norādot, ka tā stingri iebilst pret jaunu būvniecību Rietumkrastā.

Okupētajās teritorijās kolonistu apmetnēs, kas ir nelikumīgas no starptautisko tiesību skatu punkta, dzīvo aptuveni 475 000 Izraēlas ebreju. Palestīnieši vēlas, lai arī apvidi, kur uzbūvētas kolonistu apmetnes, atrastos viņu nākotnes valsts teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!