Foto: AFP/Scanpix/LETA

Čehija, Slovākija un Zviedrija sestdien noliedza Krievijas pārstāves izteiktu apgalvojumu, ka uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam Lielbritānijā izmantotās nervus paralizējošās vielas izcelsme varētu būt šajās valstīs.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova sestdien paziņoja Krievijas telekanālam "Rossija-24", ka Čehija, Slovākija, Lielbritānija vai Zviedrija esot ticami šīs vielas avoti.

Zviedrijas ārlietu ministre Margota Vallstrēma tviterī ierakstīja, ka viņa "kategoriski noraida nepieņemamo un nepamatoto apgalvojumu", un piebilda, ka "Krievijai tā vietā vajadzētu atbildēt uz Lielbritānijas jautājumiem".

Čehijas ārlietu ministrs Martins Stropnickis nosauca Zaharovas teikto par "absurdu apsūdzību".

Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4. martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Anglijas Solsberi pilsētā. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu atbildīga ir Krievija un ka no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 krievu diplomāti. Viņa arī pavēstīja, ka sakarā ar notikušo Londona aptur visus augstākā līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons piektdien tieši vainoja uzbrukumā Skripaļam Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Mūsu strīds ir ar Putina Kremli un par viņa lēmumu, un mēs uzskatām - ir lielā mērā iespējams, ka tas bija viņa lēmums lietot nervus paralizējošo vielu Apvienotās Karalistes ielās, Eiropas ielās pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara," sacīja Džonsons.

Tiek uzskatīts, ka šajā uzbrukumā izmantota nervus paralizējošā viela "Novičok", kuras krājumus savā arsenālā Krievija nekad nav oficiāli deklarējusi Starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!