Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācija, Francija, Spānija un Lielbritānija sestdien paziņoja, ka atzīs Venecuēlas opozīcijas līderi un parlamenta spīkeru Huanu Gvaido par pagaidu prezidentu, ja astoņu dienu laikā netiks izsludinātas jaunas vēlēšanas.

"Ja astoņu dienu laikā Venecuēlā netiks izsludinātas godīgas, brīvas un caurskatāmas vēlēšanas, Spānija atzīs Huanu Gvaido par Venecuēlas prezidentu," paziņojumā televīzijā sacīja Spānijas premjerministrs Pedro Sančess.

"Venecuēlas tautai jābūt tiesībām izlemt savu nākotni brīvi un pilnīgā drošībā," tviterī norādīja Vācijas valdības preses sekretāre Martīna Fīca. "Ja vēlēšanas netiks izsludinātas astoņu dienu laikā, mēs esam gatavi atzīt Huanu Gvaido par pagaidu prezidentu."

"Venecuēlas tautai ir jābūt tiesībām brīvi izlemt savu nākotni," tviterī norādīja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Mēs necenšamies iecelt vai atstādināt valdības, bet mēs Venecuēlā gribam demokrātiju un brīvas vēlēšanas," sacīja Sančess.

"Tā kā šajās ārkārtīgi nepilnīgajās vēlēšanās tika aizliegti opozīcijas kandidāti, urnās nelikumīgi samesti biļeteni un notika daudzi pārkāpumi, ir skaidrs, ka [prezidents] Nikolass Maduro nav leģitīms Venecuēlas līderis," tviterī norādīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants.

"Gvaido ir īstais cilvēks, kas var vest Venecuēlu uz priekšu."

"Ja astoņu dienu laikā netiks izsludinātas jaunas un godīgas vēlēšanas, Apvienotā Karaliste atzīs viņu par pagaidu prezidentu, lai politisko procesu vadītu demokrātijas virzienā."

"Daudz cietušajai Venecuēlas tautai pienācis laiks jaunam sākumam," norādīja ministrs.

Jau vēstīts, ka Gvaido šonedēļ pasludināja sevi par Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītāju.

ASV un vairāk nekā desmit Latīņamerikas valstis, kā arī Albānija jau apliecinājušas atbalstu Gvaido kā pagaidu prezidentam. Citas valstis, arī Krievija, Irāna, Turcija, Kuba, Bolīvija un Nikaragva, atbalsta līdzšinējo valsts galvu Nikolasu Maduro.

Maduro negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu. Venecuēlas armijas vadība ir paziņojusi, ka atbalsta Maduro.

Eiropas valstis par savu nostāju paziņojušas, ANO Drošības padomei gatavojoties diskutēt par Venecuēlas politisko krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!