Eiropai nevajag paļauties uz Krievijas paziņojumiem par Čečenijā notiekošo cīņu ar terorismu un izlikties neredzam republikā notiekošo vardarbību, pirmdien notikušajā konferencē secināja vairāku Eiropas valstu parlamentārieši.
"Krievija visu laiku maldina pārējo pasauli, apgalvojot, ka karš Čečenijā ir karš pret terorismu. Patiesībā Krievija pret Čečenijas iedzīvotājiem piekopj iznīcināšanas politiku," preses konferencē sacīja viens no pasākuma organizētājiem, Lietuvas parlamenta loceklis Rīts Kupčinsks.

Čečenijai veltīts seminārs notika, lai atzīmētu Deportāciju dienas 62.gadadienu. 1944.gada 23.februārī pēc Padomju Savienības līdera Josifa Staļina pavēles gandrīz pusmiljons čečenu un ingušu tika izsūtīti uz Centrālāziju.

Igaunijas, Gruzijas un Lietuvas parlamentārieši, kuri līdz ar Čečenijas amatpersonām un ASV politologu piedalījās konferencē, Eiropas Parlamentam, Eiropas padomes Parlamentārajai asamblejai un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai raidīja signālus par "Krievijas nodevību un nežēlību".

Viņi arī aicināja Eiropas organizācijas sarīkot plašāku Čečenijai veltītu konferenci, kurā nolūkā pārrunāt Čečenijas iedzīvotāju nožēlojamo stāvokli, viņu tiesības un nākotni vienkopus pulcētos Eiropas politiķi un akadēmiķi.

"Mēs, lietuvieši, jūtamies tuvi čečeniem," aģentūrai AFP sacīja Kupčinsks.

"Mums bija jācīnās ar padomju okupāciju. Ceru, ka no tādām iniciatīvām kā šī konference būs arī kāds labums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!