Foto: EPA/Scanpix/LETA
Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) apstiprina "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas izmantošanu cilvēkiem, kas vecāki par 18 gadiem, raksta britu raidsabiedrība BBC.

EZA Zinātniskā komiteja (CHMP) ir veikusi rūpīgu vakcīnas vērtēšanu un pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu, ka pieejamie dati par vakcīnas kvalitāti, drošumu un efektivitāti, ir pietiekami pārliecinoši, lai rosinātu Eiropas Komisiju izsniegt reģistrācijas apliecību ar nosacījumiem. Tas nozīmē, ka šī vakcīna atbilst ES noteiktiem standartiem un tādējādi tiek nodrošināts stabils pamats Eiropas mēroga vakcinēšanas kampaņas uzsākšanai un iedzīvotāju aizsardzībai, portālu "Delfi" informēja Zāļu valsts aģentūras pārstāve Dita Okmane.

"Covid-19 Vaccine AstraZeneca" klīniskos pētījumos piedalījās aptuveni 24 tūkstoši cilvēku, un pētījumos vakcīna ir uzrādījusi aptuveni 60% efektivitāti, kas ir augsts rādītājs vakcīnām. Pilnīgai aizsardzībai pret vīrusu būs nepieciešamas divas vakcīnas devas, kas jāievada ar 4-12 nedēļu intervālu.

Pagājušajā nedēļā "AstraZeneca" paziņoja, ka vakcīnu daudzums tiks samazināts problēmu dēļ vienā no tās ES rūpnīcām.

Šī ir trešā Covid-19 vakcīna, kuras izmantošanu Eiropas Savienības ietvaros apstiprinājusi Eiropas Zāļu aģentūra. Vispirms tika apstiprinātas "Pfizer" un "Moderna" vakcīnas.

Trešdien izskanēja neoficiāla informācija, ka farmācijas uzņēmums nepiedalīsies sarunās ar ES, taču vēlāk "AstraZeneca" šo informāciju noliedza un paziņoja, ka sarunas tomēr notiks.

ES nosodīja "AstraZeneca" par kavēšanos ar vakcīnas piegādēm, un ES veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu pirmdien paziņoja, ka ES plāno sākt izsekot vakcīnas sūtījumus uz valstīm, kas neietilpst blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!