Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Eiropas sabiedrotās februārī paredzētajā samitā Varšavā, kurā plānots apspriest aktualitātes Tuvo Austrumu reģionā, nevēlas, lai tajā notiktu pārmērīga Irānas kritizēšana, kā arī plāno uz tikšanos sūtīt zemāka ranga diplomātiskos pārstāvjus, raksta portāls "Al Monitor".

ASV pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā norādīja, ka Varšavas samits organizēts ar nolūku iezīmēt spēcīgāku drošības arhitektūru reģionā, nevis, lai demonizētu Irānu. Taču Eiropas valstu diplomāti nav pārliecināti, ka ASV izteikumi atbilst tās patiesajiem nodomiem. Par vienu no skepses iemesliem kalpo fakts, ka no ASV puses tikšanos plāno Braiens Huks – Donalda Trampa īpašais sūtnis Irānā, vēsta medijs.

ASV valsts departaments ceturtdien Eiropas valstis informēs par samita darba kārtību. Plānots, ka Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants darba kārtību ceturtdien klātienē apspriedīs ar savu ASV kolēģi Maiku Pompeo un viceprezidentu Maiku Pensu. Pašalaik Lielbritānija nav ziņojusi, vai uz Varšavas samitu sūtīs Hantu vai kādu citu amatpersonu.

Vašingtona paziņojusi, ka darba kārtības izstrāde joprojām turpinās, taču samitā paredzēts apspriest vairākus ar Tuvajiem Austrumiem saistītus jautājumus. Iepriekš pat izskanējis, ka šis būšot "anti-Irānas" samits. Tāpat ASV paudusi cerību, ka Eiropas valstis uz tikšanos sūtīs augsta līmeņa pārstāvjus.

Eiropas Ārlietu padomes pārstāve Elija Geranmeje norādīja, ka Eiropas valstis šobrīd atrodas neērtā situācijā: "No vienas puses tās [Eiropas valstis] Irānai vēlas izrādīt sirsnību (..) saistībā ar apņemšanos ievērot [2015. gadā parakstīto] kodolvienošanos. Un tās saprot, ka Irāna ir neapmierināta ar to, cik lēns bijis progress šajā jautājumā." "Tajā pašā laikā tām ir jāpadomā par īpašajām attiecībām ar ASV transatlantisko attiecību plašākā kontekstā," turpināja Geranmeje.

Tāpat viņa izteicās, ka Eiropas valstis cenšas atrast iemeslu uz Varšavu nesūtīt savus ārlietu ministrus. Samits Polijas galvaspilsētā paredzēts no 13. līdz 14. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!