Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltijas valstis un Ziemeļvalstis pirmdienas vizītē Kijivā pauda stingru vēstījumu: "Šobrīd viss ir par ieročiem, un mēs darīsim visu, lai tos Ukrainai nogādātu," raksta medijs "Politico".

Šī valstu grupa, kurā ietilpst Igaunijas, Somijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas un Zviedrijas ārlietu ministri, ir lielākā augsta līmeņa delegācija, kas viesojusies Kijivā kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma februārī.

Ministri uzsvēra, ka, lai gan ukraiņiem ir vajadzīga tūlītēja palīdzība, lai Ukraina spētu uzturēt funkcionējošu kritisko infrastruktūru, militārā palīdzība joprojām ir prioritāte.

Ir "jāmaina Rietumu atbalsta paradigma," sacīja Igaunijas ārlietu ministrs Urmas Reinsalu . Ministrs sacīja, ka bruņojuma palīdzība Ukrainai vairs nevar būt "pakāpeniska" reakcija uz Krievijas eskalācijas soļiem – turklāt "bez jebkādas aizkavēšanās," būtu jānosūta vairāk ieroču.

Igaunijas ministrs aicināja uz divu virzienu pieeju - piešķirt Ukrainai "vairogu" un "zobenu". Vairogs, viņš teica, "nozīmē visu veidu pretgaisa aizsardzības sistēmas", bet zobens ietver "tāla darbības rādiusa raķetes, lai tās varētu sasniegt arī tās vietas, no kurienes tiek palaistas raķetes, kas paredzētas Ukrainas infrastruktūras iznīcināšanai".

Sabiedrotie atbalstīja viedokli, ka militārajai palīdzībai jāpaliek Rietumu partneru darba kārtības augšgalā.

"Lai gan ir ļoti steidzamas vajadzības, no savas puses es domāju, ka es atbalstīšu to, ka mēs nevaram aizmirst, ka galvenais uzdevums ir palīdzēt Ukrainai uzvarēt karā," sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis,, raksta medijs "Politico".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!