Foto: F64

Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi darbību kopumu, kas vērsts uz to, lai pārvaldītu pašreizējo Covid-19 pandēmijas fāzi un sagatavotos nākamajai.

Koordinācijai svarīga loma būs arī jaunajā pandēmijas fāzē, kurā jāsaglabā gatavība un reaģētspēja. Tāpēc EK aicina dalībvalstis līdz rudenim veikt darbības, kuru mērķis ir nodrošināt modrību un pastāvīgu koordināciju, kas ļaus būt gataviem un reaģēt veselības jomā.
Inficēšanās ar Covid-19 līmenis šobrīd ir zemāks, un tas dod dalībvalstīm iespēju stiprināt slimību uzraudzības un veselības aprūpes sistēmas, kā arī vispārējo sagatavotību pandēmijām.

"Mēs ieejam jaunā pandēmijas fāzē, proti, no ārkārtas režīma pārejam uz ilgtspējīgāku Covid-19 pārvaldību. Tomēr modrību zaudēt nedrīkst: inficēšanās gadījumu skaits ES aizvien ir augsts, un daudzi cilvēki visā pasaulē joprojām mirst no Covid-19. Turklāt var rasties un ātri izplatīties jauni varianti. Taču nu mēs zinām, kā rīkoties: jāizvērš primārā vakcinācija, balstvakcināja un mērķtiecīga testēšana un jāturpina cieši koordinēt reaģēšanas pasākumus visā ES," komentē Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Ierosinājumi:
• intensificēt primāro vakcināciju un balstvakcināciju, ņemot vērā, ka Covid-19 izplatās vienlaikus ar sezonālo gripu;
• izveidot integrētas uzraudzības sistēmas, kuru pamatā vairs nav visu Covid-19 gadījumu identificēšana un ziņošana par tiem, bet gan uzticamu un reprezentatīvu aplēšu iegūšana;
• turpināt mērķtiecīgi testēt un sekvencēt pietiekamu skaitu paraugu, lai pareizi aplēstu variantu izplatību un atklātu jaunus variantus;
• investēt veselības aprūpes sistēmu atveseļošanā un novērtēt pandēmijas plašāko ietekmi uz veselību, arī uz garīgo veselību un ārstēšanas un aprūpes kavēšanos;
• piemērot ES mērogā koordinētus noteikumus, kas nodrošinātu brīvu un drošu ceļošanu ES un plašākā starptautiskā mērogā;
• atbalstīt nākamās paaudzes vakcīnu un zāļu izstrādi;
• pastiprināt sadarbību cīņā pret maldinošu informāciju un dezinformāciju par Covid-19 vakcīnām;
• turpināt izvērst globālo solidaritāti un uzlabot globālo pārvaldību.

Papildus Komisija ir izziņojusi darbības, kas veicamas, lai visā pandēmijas laikā nodrošinātu noturīgas medicīnisko pretlīdzekļu un kritiski svarīgu produktu piegādes ķēdes visās rūpnieciskajās ekosistēmās. Turklāt šodien tā saskaņā ar iniciatīvu "ES FAB" izsludina iepirkuma konkursu, kura mērķis ir veidot dažādu vakcīnu – mRNS, proteīnu un vektoru vakcīnu – ražošanas jaudas rezerves.

Tā jaunizveidotā ražošanas jauda tiks rezervēta turpmākām ārkārtas situācijām veselības jomā. Iepirkuma konkurss domāts vakcīnu ražotājiem, kuru ražotnes atrodas ES/EEZ un kuri dalības pieteikumu var iesūtīt līdz šā gada 3. jūnijam.

Vidējā termiņā un ilgtermiņā arī jāuzlabo gatavība pandēmijām un jāstiprina reaģēšanas koordinācija gan dalībvalstu starpā, gan visā pasaulē, jāīsteno priekšlikumi veidot Eiropas veselības savienību, kas pievērstos plašākai pandēmijas ietekmei uz veselību, arī tā sauktajam ilgajam kovidam un slogam uz garīgo veselību, un paātrinātu veselības aprūpes digitalizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!