Eiropas Komisija (EK) piekritusi izdarīt izņēmumu attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) elektrības direktīvas nosacījumu piemērošanu Igauniju un Somiju savienojošā zemūdens elektrības kabeļa "Estlink" projektam, vēsta Igaunijas prese.
Šis izņēmums atļauj būvēt kabeli tieši klientiem, kas kabeli izmantos elektrības tirdzniecībai, bet nevis no nodevām, ko maksā reģiona elektrības patērētāji.

EK lēmums dod zaļo gaismu "Estlink" projektam un iespēju kabeļa būvniecībai un apkalpošanai izveidotajai kompānijai "Nordic Energy Link" uzsākt celtniecības darbus.

Projekts paredz savienot Tallinu un Helsinkus ar 350 megavatu elektroenerģijas pārvades kabeli, kopumā projektā ieguldot aptuveni 110 miljonus eiro (77,3 miljonus latu). Šis būs pirmais Baltijas valstu savienojums ar ES energosistēmu.

Projektā piedalās Lietuvas kompānija "Lietuvos energija", Latvijas "Latvenergo", Igaunijas "Eesti Energia", kā arī Somijas uzņēmumi "Helsingin energia" un "Pohjolan voima".

"Lietuvos energija" un "Latvenergo" šajā projektā būs 25% daļu, bet pēc 2011.gada šo uzņēmumu daļu skaits samazināsies līdz 12%, jo tad 50% NEL daļu nonāks Somijas uzņēmuma "Fingrid" īpašumā.

Igaunijas "Eesti Energia" līdz 2011.gadam būs 39,9%, bet pēc tam - 26% NEL daļu. Somijas energouzņēmumi "Helsingin Energia" un "Pohjolan Voima" būs attiecīgi 4,04% un 6,06% daļu īpašnieki un kopīgi piedalīsies šajā projektā kā "Finestlink".

Kabeļa būvi plānots pabeigt nākamā gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!