Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) šodien apstiprināja vairāk nekā divu miljardu eiro izmaksu no "Brexit" korekcijas rezerves 12 dalībvalstīm, informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Ar šo lēmumu līdz marta beigām būs pieejami kopumā 819,2 miljoni eiro, bet atlikusī summa — līdz 2023. gada aprīlim.

Finansējums palīdzēs dalībvalstīm mazināt "Brexit" negatīvo ietekmi uz ekonomiku un reģioniem, sniedzot atbalstu reģioniem un ekonomikas nozarēm, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, tai skaitā darbavietu izveidei un aizsardzībai, piemēram, saīsināta darba laika shēmām, pārkvalifikācijai un apmācībai.

Latvija šogad saņems 2,59 miljonus eiro. Savukārt 2023. gadā — 2,65 miljonus eiro.

Finansējums tiks piešķirts arī Latvijas kaimiņvalstij — Igaunijai. Tā šogad saņems 1,57 miljonus eiro, bet nākamgad — 1,6 miljonus eiro.

Kopumā lielākais atbalsts ir paredzēts Nīderlandei, kura šogad plāno saņemt 210 miljonus eiro, bet nākamgad — 214 miljonus eiro.

Priekšfinansējums paredzēts arī Beļģijai, Spānijai, Francijai, Horvātijai, Maltai, Austrijai, Portugālei, Rumānijai un Zviedrijai.

Kohēzijas un reformu komisāre Elīza Ferreira uzsver, ka "Brexit" negatīvi ietekmē daudzu cilvēku dzīvi Eiropas Savienībā. "Brexit" korekcijas rezerve tika izveidota un pieņemta rekordīsā laikā, lai palīdzētu dalībvalstīm mazināt tā negatīvās ekonomiskās, sociālās un teritoriālās sekas. Tagad ir pienākusi dalībvalstu kārta pēc iespējas labāk pieejamo finansējumu izmantot, lai atbalstītu reģionus, vietējās kopienas, iedzīvotājus un mazos un vidējos uzņēmumus darbību dažādošanā, darbvietu saglabāšanā un, attiecīgā gadījumā, darbaspēka pārkvalificēšanā, sacīja politiķe.

"Brexit" negatīvi ietekmē visas dalībvalstis, taču ietekmes apmērs atšķiras — dažas dalībvalstis, reģionus, nozares vai vietējās kopienas tas skar vairāk nekā citas. Lai atbalstītu visas dalībvalstis un vienlaikus īpaši koncentrētos uz visvairāk skartajām dalībvalstīm, ir izveidota "Brexit" korekcijas rezerve — 5,4 miljardu eiro apmērā. Finansiālais ieguldījums no rezerves dalībvalstij tiek īstenots dalītā pārvaldībā. Tai nav vajadzīga pasākumu iepriekšēja plānošana un tā nodrošina elastīgu izpildi saskaņā ar subsidiaritātes principu. Regula par rezerves izveidi stājās spēkā pērnā gada 6.oktobrī.

2021. gada decembrī pirmās dalībvalstis, kas saņēma "Brexit" korekcijas rezerves finansējumu, bija Īrija un Itālija. Līdz 2022. gada marta beigām priekšfinansējuma pirmo maksājumu būs saņēmušas 14 dalībvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!