Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) ieteikusi Ukrainu izvirzīt par kandidāti dalībai Eiropas Savienībā (ES), tādējādi virzot Kijivu soli tuvāk tās cerībām pievienoties blokam, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

"Mums ir viens skaidrs vēstījums – un tas ir, jā, Ukraina ir pelnījusi Eiropas perspektīvu, jā, Ukraina ir jāatbalsta kā kandidātvalsts. (..) Viss process ir balstīts uz nopelniem (..) un progress ir pilnībā atkarīgs no Ukrainas. Tātad tas ir Ukrainas rokās," sacīja EK prezidente Urzula fon der Leiena (attēlā).

EK ieteikusi piešķirt ES kandidātvalsts statusu Ukrainai un Moldovai, taču ne Gruzijai. "[Moldova] ir uz reāla reformu, pretkorupcijas un Eiropas ceļa," norādīja fon der Leiena, piebilstot: "Gruzijai tagad ir jāapvienojas politiski, lai izstrādātu skaidru ceļu uz strukturālajām reformām un ES."

Kandidātvalsts statuss nedod tiesības automātiski iestāties ES. Komisija izskata pieteikumu, ņemot vērā pievienošanās kritērijus un sagatavo atzinumu, savukārt Eiropadome, kurā ietilpst ES valstu vai to valdību vadītāji, Eiropadomes priekšsēdētājs un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs, ir tā, kas lemj par pievienošanās sarunu sākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!