Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) ceturtdien apstiprināja Francijas enerģētikas kompānijas EDF un Ķīnas firmas "China General Nuclear Power Group" (CGN) partnerību, lai būvētu atomelektrostacijas Lielbritānijā, tai skaitā pretrunīgi vērtēto Hinklijpointas projektu.

"Komisijas izmeklēšanā noskaidrots, ka elektroenerģijas vairumtirdzniecība Lielbritānijā darījuma rezultātā netiks traucēta, ņemot vērā EDF mēreno tirgus daļu, ļoti ierobežoto tirgus daļu, kas CGN ir šajā tirgū un citu konkurentu klātbūtni," aģentūrai AFP paziņoja EK.

Lielbritānijas valdība 2013.gada oktobrī noslēdza līgumu ar EDF par divu reaktoru būvniecību "Hinkley Point C" AES Somersetā, Lielbritānijas dienvidrietumos. Tiek prognozēts, ka šie reaktori 2025.gadā nodrošinās 7% no Lielbritānijai nepieciešamās elektroenerģijas.

Šos reaktorus EDF, kuru kontrolē Francijas valsts, būvē partnerībā ar CGN.

EDF vēl nav devusi galīgo piekrišanu projekta virzībai, bet Francijas prezidents Fransuā Olands un Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pagājušajā nedēļā solīja savu atbalstu reaktoru būvniecībai.

Tiek lēsts, ka projekta kopējās izmaksas sasniegs 23,2 miljardus eiro.

EK 2014.gadā ar nelielu balsu pārsvaru atbalstīja projekta sarežģīto finansēšanas plānu, neskatoties uz iebildumiem par konkurences kropļošanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!