Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien detalizēti atspēkojusi Ungārijas kampaņu, kurā ungāru izcelsmes amerikāņu miljardieris Džordžs Soross un EK prezidents Žans Klods Junkers attēloti kā nelegālās imigrācijas aizstāvji.

Ungārijā 19.februārī sāktās aģitācijas kampaņas ietvaros valstī izvietoti plakāti, kuros redzams Junkers un Soross līdz ar saukli - "Jums ir tiesības zināt, kas padomā Briselei".

"Viņi grib uzspiest obligātas izmitināšanas kvotas. Viņi grib vājināt dalībvalstu tiesības aizsargāt savas robežas. Viņi grib atļaut imigrāciju ar migrantu vīzām," vēsta kampaņas plakāti.

Atspēkojot šos apgalvojumus, EK uzsvēra, ka Ungārijas kampaņa izkropļo patiesību ar plakātiem, reklāmām laikrakstos un vēstuli, kuru ungāriem izsūtījis premjerministrs Viktors Orbāns, apgalvojot, ka Junkers un Soross ir izplānojuši sazvērestību.

"Ungārijas valdības apgalvojumi sliktākajā gadījumā ir faktiski nepareizi vai labākajā gadījumā ļoti maldinoši," norādīts EK atspēkojumā. "Un nekam no tā nav nekādas saistības ar Džordžu Sorosu," piebildusi EK.

Komisijas preses sekretāre Mina Andrejeva žurnālistiem Briselē sacīja, ka ES, piemēram, nevēlas ieviest obligātas kvotas patvēruma meklētāju uzņemšanai un šis process arī turpmāk būs balstīts uz brīvprātības principu.

Andrejeva norādīja, ka pašreiz ES migrācijas noteikumi neietver obligātas kvotas un ierosinātās reformas patvēruma politikā aicina uz solidaritāti, bet neparedz kvotas migrantu uzņemšanai.

Viņa arī noraidīja apgalvojumus, ka EK vēlas vājināt dalībvalstu tiesības aizsargāt savas robežas, un uzsvēra, ka EK neplāno izsniegt vīzas, balstoties humānos apsvērumos. Andrejeva arī sacīja, ka EK nesadarbojas ar organizācijām, kas veicina nelegālo imigrāciju.

Viņa arī norādīja, ka ES sniegtā palīdzība migrantiem, piemēram, priekšapmaksas bankas kartes, ieviestas, lai palīdzētu pienācīgi identificētiem migrantiem, kas jau atrodas Grieķijā, nevis veicinātu migrāciju.

Viņa arī noraidīja apgalvojumus, ka EK plāno imigrācijas izmēģinājuma projektus kopā ar Āfrikas valstīm, piebilstot, ka ES valstis pašas izlemj, vai atļaut kvalificēta darbaspēka migrāciju no šādām valstīm. Andrejeva arī noliedza, ka EK plāno samazināt finansējumu valstīm, kas iestājas pret imigrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!