Eiropas Komisija (EK) otrdien kritizēja Bulgāriju un Rumāniju, ka šīs valstis cīņā ar korupciju un organizēto noziedzību nav panākušas gaidīto progresu, vienlaikus mudinot abas visjaunākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pret šiem jautājumiem izturēties kā pret prioritāriem.

Bulgārijai un Rumānijai ir jādara vairāk, lai korupcijas un noziedzības apkarošanas jomā ne tik vien tiktu veikti aresti, bet būtu arī notiesājoši spriedumi.

Komisijas ziņojuma autori īpaši kritiski ir pret Bulgāriju, norādot, ka "tieslietu sistēma, izmeklējot korupcijas un organizētās noziedzības lietas, arvien uzrāda sliktus rezultātus", sacīja komisijas preses sekretārs Marks Grejs. Uzlabojumu rezultātā būtu jāpanāk, ka izmeklēšana un tiesas procesi kļūst īsāki un efektīvāki. Pilnā mērā ir jāizmeklē apsūdzības par nopietnu korupciju, kas esot saistīta ar iecelšanu tieslietu sistēmas augsta ranga amatos.

Attiecībā uz Rumāniju komisija nav tik barga, tomēr arī šī valsts izpelnījusies kritiku, ka progress reformu virzienā nenotiek pietiekamā tempā.

Nav panākti uzlabojumi attiecībā uz kārtību, kādā tiek izraudzītas tieslietu sistēmas amatpersonas, turklāt arī pašu sistēmas funkcionēšanu apdraud darbinieku trūkums. Nav manāmi konkrēti rezultāti, ka tieslietu sistēmas darbs uzlabotos, korupcijas lietu izskatīšana kavējas un tiesu spriedumi ir pārāk maigi, norāda autori.

Līdz ar ziņojuma parādīšanos jauni argumenti radīsies tiem skeptiķiem, kas iepriekš tika norādījuši, ka Bulgārija un Rumānija ES uzņemtas pāragri, valdot vispārējai eiforijai par Dzelzs aizkara krišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!