Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) trešdien ieteica sākt iestāšanās sarunas ar Īslandi, kuras politikas, ekonomikas un tiesību aktu galvenie kritēriji, kā uzsvērts paziņojumā, atbilst Eiropas Savienības (ES) sarunu sākšanas prasībām.

"Šodien komisija publiskoja savu atzinumu par jauno kandidātvalsti Īslandi, iesakot sākt iestāšanās sarunas," žurnālistiem norādīja bloka paplašināšanās komisārs Štefans Fīle.

Par to, vai sarunas tiešām tiks sāktas, tagad jālemj bloka 27 dalībvalstīm.

Lai gan Fīle neatklāja iespējamo sarunu ilgumu, viņš atzina, ka Īslandes dalība Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ) ir vērā ņemama priekšrocībā, jo tādējādi tiek nodrošināta atbilstība aptuveni 75% iestāšanās kritēriju.

Komisārs gan uzsvēra, ka joprojām ir daudz darāmā un pret Īslandi tiks izvirzītas tieši tādas pašas prasības kā pret citām valstīm, kas paudušas vēlmi pievienoties ES.

Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) apsveic EK sagatavoto viedokli par Īslandes pieteikumu dalībai ES, informēja Ārlietu ministrijas Preses centra nodaļā.

"Ne mirkli nešaubījos, ka komisijas viedoklis par Īslandes pieteikumu būs pozitīvs. Īslande ir valsts ar senām demokrātiskām tradīcijām, un tā jau patlaban piemēro lielāko daļu no ES likumdošanas kopuma, būdama Šengenas zonas un Eiropas Ekonomiskās zonas sastāvā. Ceru, ka jau tuvākajā laikā ar Īslandi tiks sāktas ES pievienošanās sarunas. Latvija ir gatava dalīties ar Īslandi savā ES integrācijas pieredzē jomās, kur tas varētu būt nepieciešams," saka politiķis.

Īslande pieteikumu uzņemšanai valstu blokā iesniedza jūlijā un cer, ka līdz 2012.gadam izdosies šo mērķi sasniegt. Īslande būs vienā grupā ar citām valstīm, kurām piešķirts ES kandidātvalsts statuss.

Taču, ņemot vērā pārējo valstu problēmas, Īslandei ir izredzes tās apsteigt un kļūt par bloka 28.dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!