Eiropas Komisija (EK) trešdien iesniedza Eiropas augstākajā tiesu instancē prasību pret Poliju, pieprasot pārtraukt autoceļa "Via Baltica" būvi aizsargājamo mežu un mitraiņu teritorijā valsts ziemeļrietumos.
"Diemžēl EK ar šo lietu jāvēršas Eiropas Kopienu tiesā, taču šāda rīcība ir nepieciešama, ja vēlamies šos Eiropas mēroga vērtīgos dabas resursus pasargāt no neatgriezeniskas sabojāšanas," teikts Eiropas Savienības (ES) vides komisāra Stavra Dima izplatītajā paziņojumā.

Polija vēlas būvēt daļu autoceļa būvēt caur Rospudas ieleju Polijas ziemeļaustrumos, kur atrodas viena no Eiropas unikālajām kūdras atradnēm. Gan Brisele, gan Varšava atzinusi Rospudas ieleju par īpaši aizsargājamu dabas teritoriju un nostiprinājusi tās statusu, iekļaujot to Eiropas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā "Natura 2000".

Polija apstrīdējusi EK viedokli, ka ar automaģistrāles būvniecību tiktu pārkāpti ES tiesību normatīvi par vides aizsardzību.

Vides aizsardzības aktīvisti protestē pret maģistrāles būvniecību, taču daudzi vietējie iedzīvotāji atbalsta maģistrāles būvi, kā rezultātā varētu atvieglot satiksmes slogu netālu esošajai Augustovai, kurai ik dienu cauri izbrauc 4500 lieljaudas kravas automašīnas, un citām pilsētām.

EK jau pagājušajā mēnesī brīdināja, ka tā vērsīsies Luksemburgā bāzētajā tiesā, ja Polija atsacīsies pārtraukt autoceļa "Via Baltica" būvniecību.

Ieplānotais autoceļa posms ir daļa no tā dēvētā "Via Baltica" transporta koridora, kas paredzēts transporta sakaru atvieglošanai starp Eiropas austrumiem un rietumiem, savienojot Helsinkus un Varšavu caur Baltijas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!