Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ja tiks apstiprinātas iecerētās izmaiņas elektronisko masu saziņas līdzekļu likumā, preses brīvība Polijā būs apdraudēta, pirmdien paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

Iecerētie grozījumi ir "vēl viens satraucošs signāls par mediju brīvību un plurālismu" Polijā, tviterī raksta EK viceprezidente vērtību un caurskatāmības jautājumos Vera Jurova.

Viņa piebildusi, ka EK uzmanīgi vēros situāciju ap televīzijas kanālu TVN24, kura licence joprojām nav pagarināta.

Likumprojekts, kuru ierosinājusi valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), maina nosacījumus privāto radiostaciju un televīzijas kanālu īpašniekiem.

Likumprojekts paredz, ka licences ārvalstniekiem tiks izsniegtas vienīgi tad, ja tie atrodas Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ) un ja tie nav atkarīgi no personām vai organizācijām, kas atrodas ārpus EEZ.

Polijas premjers Mateušs Moraveckis pagājušajā nedēļā norādīja, ka nepieciešams instruments, lai nepieļautu mediju pārņemšanu no ārvalstīm.

Taču opozīcija apgalvo, ka likumprojekts esot vērsts pret raidorganizāciju TVN, kas ar Nīderlandē reģistrētas pārvaldītājsabiedrības starpniecību ietilpst ASV mediju grupā "Discovery", bet ziņu kanāls TVN24 ir īpaši kritisks pret PiS.

Šobrīd turpinās sarunas ar Nacionālo raidorganizāciju padomi par šī televīzijas kanāla licences pagarināšanu.

Likumprojektu pirmdien nosodījis arī Polijas tiesībsargs Ādams Bodnars, norādot, ka tas esot pretrunā ar pamattiesībām uz runas un preses brīvību, kas garantētas konstitūcijā.

Likumprojekts ierobežo arī uzņēmējdarbības brīvību, atzinis Bodnars, piebilstot, ka tas var potenciāli kaitēt Polijai kā vietai, kur nodarboties ar uzņēmējdarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!