Eiropas Komisija (EK) iecerējusi mudināt dalībvalstis uz aktīvāku darbu čigānu integrēšanā, ar šādu paziņojumu pirms nākamnedēļ Bukarestē gaidāmās konferences nākusi klajā nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības komisāra Lāslo Andora pārstāve Kristīna Ariho.

"Komisija vēlētos redzēt lielākus dalībvalstu panākumus čigānu situācijas uzlabošanā," viņa atzina pirms Bukarestē gaidāmās divu dienu konferences, kas sāksies otrdien.

Šīs sanāksmes mērķis ir sekmēt Eiropas Savienības (ES) fondu izmantošanu Eiropā dzīvojošo desmit līdz divpadsmit miljonu čigānu ekonomiskās situācijas uzlabošanai.

Starp konferences delegātiem būs gan Lāslo Andors, gan EK lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs, kā arī Rumānijas amatpersonas un čigānu tiesību aizstāvji.

Šīs minoritātes pārstāvji spiesti saskarties ar diskrimināciju, nabadzību, kā arī ierobežojumiem izglītībā un darba tirgū. Piemēram, Slovākijā tikai 3% čigānu iegūst vidējo izglītību. Tikmēr Bulgārijā bezdarba līmenis čigānu vidū pārsniedz 50%, bet Grieķijā šis rādītājs ir virs 30%, liecina tīkla "EURoma" 2010.gada ziņojums.

Savukārt Rumānijā tikai 25-30% čigānu ir pastāvīgs darbs.

Komisija norāda, ka visām bloka dalībvalstīm ir piekļuve ES fondiem čigānu iesaistīšanas sekmēšanai, taču ir "jāpaātrina šo līdzekļu izmantošana".
Kā viena no valstīm, kura fonda līdzekļus izmanto pārāk gausi, tiek minēta Rumānija, kas izlietojusi tikai vienu procentu no Eiropas Sociālajā fondā laika posmā no 2007.līdz 2013.gadam pieejamajiem 2,25 miljardiem eiro (1,58 miljardiem latu), kas domāti neaizsargāto grupu situācijas uzlabošanai.

Salīdzinājumam - Bulgārijā šis rādītājs ir vien 5%, bet vidēji ES tas sasniedz ap 16%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!