Eiropas Komisija (EK) ir pieņēmusi jaunu Eiropas Savienības (ES) jaunatnes politikas stratēģiju nākamajiem desmit gadiem, kurā atzīts, ka novecojošā sabiedrībā jaunieši ir vērtīgs resurss, taču vienlaikus tie ir arī viena no neaizsargātākajām sabiedrības grupām, īpaši pašreizējos ekonomikas un finanšu krīzes apstākļos, portālu « Delfi » informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.
Jaunajā stratēģijā ar nosaukumu "Ieguldīt jaunatnē, iesaistīt jauniešus" izmantota starpnozaru pieeja, kā arī īstermiņa un ilgtermiņa rīcības saistībā ar svarīgākajām politikas jomām, kas skar Eiropas jauniešus, jo īpaši jauniešu izglītību, nodarbinātību, radošumu un uzņēmējdarbību, sociālo iekļautību, veselību un sportu, pilsonisko līdzdalību un brīvprātīgo kustību.

Jaunajā stratēģijā uzsvērts arī, cik nozīmīgs ir darbs ar jauniešiem, un noteikti pastiprināti pasākumi, kā ES līmenī labāk īstenot jaunatnes politiku.

Jaunā paaudze ir resurss, kas sarūk, - patlaban jauniešu ir 20% no visiem ES iedzīvotājiem, un paredzams, ka līdz 2050. gadam to skaits samazināsies līdz 15%. Turklāt jaunatne ir vērtīgs resurss, un pašreizējās ekonomikas un finanšu dižķibeles apstākļos īpaši izceļas vajadzība attīstīt jaunu cilvēkkapitālu.

Lai gan mūsdienās ES jauniešiem paveras plašākas iespējas, tie sastopas arī ar sarežģītām problēmām - ir daudz jauniešu, kas pārtrauc mācības skolā un nestrādā vai arī dzīvo nabadzībā un ir sociāli atstumti.

Stratēģija "Ieguldīt jaunatnē, iesaistīt jauniešus" papildina atjaunināto sociālo programmu, ko Eiropas Komisija izziņoja 2008. gadā, un tās mērķi ir šādi: piedāvāt plašākas iespējas jauniešiem izglītības un nodarbinātības jomā, veicināt sabiedrības atvērtību pret jauniešiem un sekmēt to līdzdalību dažādos procesos, kā arī veicināt solidaritāti starp jaunatni un sabiedrību.

Komentējot jauno ES jaunatnes politikas stratēģiju, izglītības, mācību, kultūras un jaunatnes Eiropas komisārs Jāns Figeļs teica: "Jaunatne ir mūsu tagadne un nākotne. Mūsu pūliņiem jābūt saskaņotiem, lai gados jaunajiem iedzīvotājiem sniegtu daudz vairāk iespēju, jo īpaši pašreizējās ekonomikas un finanšu dižķibeles apstākļos. Svarīgākais ir dot jauniešiem iespēju risināt daudzās problēmas, ar ko tie sastopas mūsdienu globalizētajā pasaulē. Mūsu jaunā stratēģija ir savlaicīga atbilde uz šīm problēmām, un tā iezīmē jaunu laikmetu jaunatnes politikas izstrādē ES līmenī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!