Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) paudusi dziļas bažas par Rumānijas atkāpšanos no saistībām, ko tā uzņēmās likuma varas jomā, iestājoties Eiropas Savienībā (ES), teikts otrdien publiskotajā EK ikgadējā ziņojumā.

Savukārt situācija Bulgārijā jaunajā EK ziņojumā novērtēta pozitīvi.

Kopš Rumānija un Bulgārija 2007. gadā pievienojās ES, abās valstīs regulāri izvērtēta likuma varas ievērošana un to pievienošanās Šengenas zonai tika sasaistīta ar ES standartu ievērošanu.

Kopš pēdējā EK ziņojuma 2018. gada novembrī, EK ir vairākkārt paudusi bažas Rumānijas varasiestādēm par likuma varas ievērošanu valstī.

"Katrā no šiem gadījumiem komisija konstatējusi atkāpes," teikts EK ziņojumā, kurā norādīts, ka tas rada lielas bažas.

Pagājušā gada ziņojumā EK ierosināja virkni soļu, kas Rumānijai jāsper, lai atgrieztu reformu procesu normālās sliedēs. Taču jaunajā ziņojumā pausta nožēla, ka Rumānija nav īstenojusi šīs rekomendācijas.

Maijā EK pastiprināja spiedienu pret Rumāniju, brīdinot, ka sāks procedūras, kas var novest pie sodanaudām un citām sankcijām, ja situācija Rumānijā neuzlabosies. ES līguma 7.pants teorētiski var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē.

Tikmēr Rumānijā kritusi sociāldemokrātu valdība, un gadījumā, ja Nacionālliberālās partijas (PNL) līderim Ludovikam Orbanam neizdosies izveidot jaunu kabinetu, valstī tikts izsludinātas pirmstermiņa vēlēšanas.

Bulgārija jaunajā EK ziņojumā izpelnījusies pozitīvu vērtējumu. Ziņojumā secināts, ka Bulgārija izpildījusi visus savus solījumus, un valsts aicināta turpināt reformu procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!