Foto: EPA/LETA
Eiropas Komisija (EK) ir pieprasījusi Ungārijai divu nedēļu laikā sniegt paskaidrojumus par tās jauno pretrunīgi vērtēto mediju likumu, pretējā gadījumā draudot sākt pārkāpuma procedūru.

"Es apstiprinu, ka Ungārijai ir divas nedēļas laika sniegt atbildes, citādi mēs rezervējam sev tiesības sākt pārkāpuma procedūru," aģentūrai "Reuters" sacīja EK preses dienesta pārstāvis Džonatans Tods.

Pēc viņa teiktā, Eiropas Savienības (ES) digitālo jautājumu komisāre Nēli Krūsa vēstuli Ungārijas valdībai nosūtījusi piektdien. Vēstulē viņa pauž bažas par to, ka jaunais likums pārkāpj vārda brīvību, jo pieprasa visiem medijiem par notikumiem ziņot līdzsvaroti. Tāpat komisāre norāda, ka likums attiecas arī uz ārvalstu mediju kompānijām, lai gan saskaņā ar ES normām tās var darboties pēc savas valsts likumiem.

Ungārijas valdības preses sekretāre teica, ka valdība sniegs atbildi EK agrāk nekā noteikto divu nedēļu laikā.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns iepriekš ir solījis, ka Ungārija grozīs likumu, ja tiks konstatēts, ka tas ir pretrunā ar ES normām.

Jau ziņots, ka 1.janvārī Ungārijā stājās spēkā jaunais mediju likums. Kritiķi apgalvo, ka likums palielinās valdošās partijas "Fidesz" kontroli pār plašsaziņas līdzekļiem, jo tas paredz izveidot mediju pārraudzības institūciju - Nacionālo mediju un sakaru aģentūru. Tā kā premjerministra Viktora Orbāna partijai "Fidesz" parlamentā ir divu trešdaļu vairākums, šī partija varēs kontrolēt jauno institūciju.

Jaunā institūcija varēs ne tikai noteikt naudassodus par tādu mediju saturu, kuru uzskatīs par apvainojošu, bet arī par materiāliem, kurus atzīs par "politiski nelīdzsvarotiem". Naudassodu apmērs varēs būt līdz 25 miljoniem forintu (64 000 latu) drukātajiem un interneta plašsaziņas līdzekļiem un līdz 200 miljoniem forintu (570 000 latu) radiostacijām un televīzijas kanāliem.

Jaunajai pārraudzības institūcijai būs tiesības pārbaudīt plašsaziņas līdzekļu tehnisko aprīkojumu un dokumentus, kā arī likt žurnālistiem atklāt informācijas avotus, ja šī informācija skars nacionālo drošību.

Protestējot pret šo likumu, vairāki Ungārijas laikraksti decembrī vienu dienu iznāca ar tukšām pirmajām lappusēm, bet pie Ungārijas parlamenta ir notikušas protesta akcijas, kurās piedalījušies tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!