Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien paziņojusi, ka vērsīsies pret Ungāriju Eiropas Savienības (ES) Tiesā, apstrīdot Budapeštas patvēruma piešķiršanas un izraidīšanas kārtības atbilstību bloka normām.

Tas ir trešais un noslēdzošais solis EK tiesiskajā procedūrā, kas tika ierosināta pret Ungāriju 2015.gada decembrī. Ja ES Tiesa apmierinās Briseles prasību, Ungārijai draud nopietnas finanšu sankcijas.

Vienlaikus EK ierosinājusi pret Budapeštu jaunu pārkāpuma procedūru saistībā ar Ungārijas nesen pieņemto likumu, kas kriminalizē atbalsta sniegšanu nelegālajiem imigrantiem un pazīstams kā likums "Sorosa apturēšanai".

EK ceturtdien izplatītajā paziņojumā apsūdzējusi Ungāriju, ka tā faktiski liedzot nelegālajiem imigrantiem piekļuvi patvēruma iegūšanas procedūrai.

Ungārija patvēruma pieprasījumus ļauj iesniegt vienīgi "tranzīta centros", kas izveidoti uz robežas, kur nelegālajiem imigrantiem bieži jāuzturas ievērojami ilgāk nekā četras nedēļas, kas pieļaujams saskaņā ar ES tiesību normām. "Komisija uzskata, ka patvēruma meklētāju beztermiņa aizturēšana tranzīta zonās, neievērojot piemērojamās procesuālās garantijas, ir ES noteikumu pārkāpums," norādīts EK paziņojumā.

Brisele apsūdz Budapeštu arī par ES pieprasīto garantiju nesniegšanu tiem nelegālajiem imigrantiem, kas tiek nosūtīti atpakaļ uz to izcelsmes valstīm vai uz kādu no tranzīta valstīm. Vienlaikus EK nosodījusi Ungāriju par tā dēvēto Sorosa apturēšanas likumu, kura mērķis ir ierobežot ASV finansista Džordža Sorosa finansēto nevalstisko organizāciju (NVO) darbību.

Viena no vispretrunīgāk vērtētajām šī likuma normām paredz kriminālatbildību par atbalsta sniegšanu nelegālajiem imigrantiem. NVO darbiniekiem un aktīvistiem par "atbalstu nelegālajai imigrācijai" draud gadu ilgs cietumsods. EK norādījusi, ka šis likums atņem patvēruma meklētājiem tiesības kontaktēt ar nacionālajām un starptautiskajām NVO, lai saņemtu palīdzību.

Brisele norādījusi, ka likums ieviesis jaunus kritērijus patvēruma pieprasījumu iesniegšanai, kas ierobežojot nelegālo imigrantu tiesības un esot pretrunā ar ES tiesību normām. Budapeštai doti divi mēneši, lai atbildētu uz EK pārmetumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!