Eiropas Komisija (EK) trešdien pieņēma priekšlikumu regulai, ar kuru Eiropas Savienībā aizliedz tirgot (kā arī importēt un eksportēt) roņu ādas, tauku un gaļas izstrādājumus, lai panāktu, ka Eiropas tirgū nenonāk ražojumi, kas izgatavoti no roņiem, kuri nogalināti un nodīrāti, radot dzīvniekiem sāpes, mokas un ciešanas. Roņu ādas, tauku un gaļas izstrādājumu tirdzniecība tiks atļauta vienīgi tad, ja būs pieejams apstiprinājums, ka izmantotie medību paņēmieni atbilst augstiem dzīvnieku labturības standartiem un dzīvniekiem nāves brīdī nav nācies piedzīvot nevajadzīgas ciešanas, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Vides komisārs Stavross Dimass sacīja: "Mēs ierosinām aizliegt Eiropas Savienībā laist tirgū, importēt, vest tranzītā un eksportēt no ES roņu ādas, tauku un gaļas izstrādājumus. Nedrīkst pieļaut, ka no roņiem iegūtus izstrādājumus Eiropas Savienībā ieved no valstīm, kurās izmanto nežēlīgus medību paņēmienus. Eiropas Savienība ir apņēmusies ievērot augstus dzīvnieku labturības standartus."

Roņu labturības ievērošana medību laikā

Ierosinātās regulas mērķis ir risināt dzīvnieku labturības jautājumus attiecībā uz medību laikā nogalinātajiem un nodīrātajiem roņiem, nodrošinot to, ka Eiropas tirgū nenonāk izstrādājumi, kas iegūti no roņiem, kuri nogalināti un nodīrāti, radot šiem dzīvniekiem nevajadzīgas sāpes un ciešanas.

Roņi ir jūtīgi zīdītāji, kuri spēj izjust sāpes. Komisijas priekšlikuma mērķis ir risināt Eiropas Parlamenta un sabiedrības kopumā paustās bažas par to, ka roņi tiek nogalināti un nodīrāti, izmantojot paņēmienus, kas dzīvniekiem rada nevajadzīgas sāpes un ciešanas. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) zinātniskajā atzinumā norādīts, ka roņus var nogalināt ātri un efektīvi, izmantojot vairākus paņēmienus, kas dzīvniekiem nerada nevajadzīgas sāpes, mokas un ciešanas, taču pierādījumi liecina, ka šāda efektīva nogalināšana ne vienmēr tiek īstenota praksē.

Roņu gaļas, tauku un ādas izstrādājumu tirdzniecība tiks atļauta vienīgi tad, ja būs pieejams apstiprinājums, ka izmantotie medību paņēmieni atbilst augstiem dzīvnieku labturības standartiem un dzīvniekiem nāves brīdī nav nācies piedzīvot nevajadzīgas ciešanas. Valstīs, kurās turpinās roņu medības, tiks izveidota sertifikācijas sistēma, kuru vajadzības gadījumā papildinās ar ražojuma atšķirīgu apzīmējumu vai marķējumu. Šāda sistēma nodrošinās to, ka tirgotie roņu gaļas, tauku un ādas izstrādājumi būs nepārprotami sertificēti kā tādas valsts ražojumi, kura ievēro stingrus nosacījumus.

Komisijas priekšlikuma mērķis ir atbalstīt augstu dzīvnieku labturības standartu ievērošanu.

Priekšlikumu tālāk nosūtīs Eiropas Parlamentam un Padomei apstiprināšanai.

Roņu medības pasaulē

Trīsdesmit dažādas roņu sugas galvenokārt apdzīvo zemeslodes arktisko un subarktisko reģionu piekrastes, tomēr dažas roņu sugas atrodamas arī mērenāka klimata reģionos. No šīm trīsdesmit sugām apmēram piecpadsmit sugu dzīvnieki tiek medīti, kas pēc aptuvenām aplēsēm veido apmēram 15-16 miljonu lielu dzīvnieku populāciju. Lai arī roņu medības notiek visu gadu, tomēr medību sezona var atšķirties atkarībā no attiecīgā reģiona un dzīvnieku sugas.

Apmēram 60 % no 900 000 roņiem, kas tiek nomedīti katru gadu, medī Kanādā, Grenlandē un Namībijā. Citu valstu vidū, kurās notiek roņu medības, ir Īslande, Norvēģija, Krievija un Amerikas Savienotās Valstis, un Eiropas Savienībā - Zviedrija, Somija un Apvienotā Karaliste.

Roņi tiek medīti galvenokārt to ādas, tauku un gaļas dēļ. Paņēmieni, kas tiek izmantoti, lai nogalinātu roņus, kā arī to efektivitāte ievērojami atšķiras. Tie ietver roņu nošaušanu, sišanu ar nūjām līdz nāvei vai medības, izmantojot slazdus vai tīklus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!