Lai sekmīgāk cīnītos ar nelegālo zveju, trešdien Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi novērst maluzvejnieku iespējas gūt ātru peļņu.
Ja tiks īstenoti EK ierosinājumi, tad Eiropas Savienības (ES) tirgū varēs nonākt tikai tie zvejas produkti, par kuriem saņemts izcelsmes vai eksportētājvalsts apstiprinājums, ka tie iegūti legālā zvejā.

Tāpat paredzēts izveidot Eiropas "melno sarakstu", kurā tiktu iekļauti nelegālās zvejas kugī un valstis, kas necīnās pret nelegālo zveju, kā arī ieviest sankcijas pret nelegālo zveju ES ūdeņos un pret ES uzņēmumiem, kas iesaistīti nelegālajā zvejā jebkurā pasaules malā.

ES pieder viena no jaudīgākajām zvejas flotēm un tāpat tā ir lielākais zvejas produktu noieta tirgus. Cīņa pret nelegālo zveju ir daļa no ES centieniem nodrošināt jūras resursu ilgtspējīgu izmantošanu. Pēc Eiropsa zivsaimniecības un jūrlietu komisāra Džo Borga domām, no nelegālās zvejas labumu gūst tikai tie, kas to piekopj. Pārējai sabiedrībai šāda zveja nodara zaudējumus, kas saistīti ar pārmērīgu nozveju, biotopu iznīcināšanu un negodīgu konkurenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!