Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) trešdien sāka izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Polijas konservatīvā valdība nav pārkāpusi Eiropas Savienības (ES) demokrātijas un tiesiskās normas.

"Mēs šodien esam nolēmuši, ka Komisija saskaņā ar likuma varas ietvaru veiks sākotnējo šī jautājuma novērtējumu," pēc trešdien notikušajām EK debatēm par šo jautājumu paziņoja EK viceprezidents Franss Timmermanss.

Viņš norādīja, ka Polijas valdība nevievēroja šīs valsts Konstitucionālās tiesas "saistošos lēmumus", "kas, es uzskatu, ir nopietns jautājums ikvienā valstī, kurā valda likuma vara".

Timmermanss sacīja, ka viņš atbalstīja 2014.gadā pieņemto ES "likuma varas mehānismu", kas dod blokam tiesības izmeklēt un, ja nepieciešams, sodīt dalībvalstis, kas pārkāpj nozīmīgas ES demokrātiskās un tiesību normas.

"Likuma varas aizsargāšana visā ES teritorijā ir nozīmīga Komisijas atbildības sastāvdaļa (...) likuma vara ir viena no mūsu fundamentālajām vērtībām," teica EK viceprezidents.

Izmeklēšana ir domāta, lai "sāktu dialogu" ar Poliju, un tās iznākums netiek iepriekš noteikts, uzsvēra Timmermanss.

Polijas valdība uzskata, ka tās pieņemtie likumi pilnībā atbilst likuma varai.

"Polija ir tikusi netaisnīgi apsūdzēta par lietām, kas mūsu valstī nepastāv (...) likuma varas principu pārkāpšanu. Tā nav patiesība. Ar demokrātiju Polijā viss ir kārtībā," trešdien paziņoja Polijas premjerministre Beāta Šidlo.

Jau vēstīts, ka jaunā konservatīvā Polijas valdība kopš uzvaras parlamenta vēlēšanās oktobrī ir panākusi, ka tiek pieņemti vairāki pretrunīgi vērtēti likumi, kā arī tiek iecelti Konstitucionālās tiesas tiesneši, lai gan iepriekšējās valdības iecelto amata termiņš vēl nebija beidzies.

Polijas jaunais mediju likums noteic, ka Polijas sabiedriskās radio un televīzijas augstākās amatpersonas turpmāk amatā iecels un no tā atcels finanšu ministrs. Līdz šim tas notika Nacionālās raidsabiedrību padomes izsludinātos konkursos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!