Foto: AP/AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) sākusi procedūru pret Poliju saistībā ar tās nesen pieņemto likumu par tiesnešu disciplināro sodīšanu, bet neplāno vērsties pret Ungāriju par tās valdības plašajām pilnvarām cīņai ar jaunā koronavīrusa pandēmiju.

Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisārs Didjē Rendērs tviterī norādīja, ka šis Polijas likums grauj tiesu neatkarību un ir nesavienojams ar ES normām. EK uzskata, ka politiķi var izmantot šo likumu, lai ietekmētu tiesnešu spriedumus, un tādējādi tiks grauti ES pamatprincipi.

Jaunais likums, kas stājās spēkā februārī, paredz, ka tiesneši var tikt disciplināri sodīti, tostarp atcelti no amata, par dažādām darbībām, tostarp, ja viņi apšauba savu kolēģu iecelšanas likumību. Saskaņā ar jauno likumu tiesnešus var pakļaut disciplināriem sodiem arī par iesaistīšanos "politiskās aktivitātēs" vai par "tiesu sistēmas darbības kavēšanu".

EK pret Poliju sāktā pārkāpumu procedūra var novest pie Polijas iesūdzēšanas ES Tiesā un lielas sodanaudas piespriešanas.

Polijas un EK starpā jau vairākus gadus valda domstarpības par tiesu reformām, ko īstenojusi "Likums un taisnīgums" (PiS) kopš nākšanas pie varas 2015. gadā. Kritiķi apgalvo, ka šīs reformas grauj tiesu neatkarību, bet Polijas valdība uzstāj, ka tās nepieciešamas sistēmas modernizēšanai, un pārmet Briselei jaukšanos Polijas iekšējās lietās.

Savukārt pret Ungāriju par valdības ārkārtējām pilnvarām EK neplāno sākt procedūru, trešdien atklājusi EK viceprezidente Vera Jourova.

Pēc rūpīgas juridisko tekstu izanalizēšanas EK neuzskata, ka būtu pamats sākt pārkāpumu procedūru pret Ungāriju, sacīja Jourova. Bet viņa uzsvēra, ka EK sekos līdzi Ungārijas valdības rīcībai un var mainīt savu lēmumu.

Jourova sacīja, ka EK ir izanalizējusi visus ārkārtējās situācijas režīmus, kas ir spēkā 20 no 28 ES valstīm. "Vīruss nedrīkst nogalināt demokrātiju," uzsvēra EK viceprezidente.

Marta beigās Ungārijas parlaments apstiprināja likumu, ar kuru premjerministra Viktora Orbāna valdībai koronavīrusa pandēmijas apstākļos piešķirtas ārkārtas pilnvaras, tiesa gan, nenosakot beigu datumu jauno pilnvaru termiņam. Orbāns apgalvo, ka šīs pilnvaras viņam nepieciešamas, lai cīnītos ar pandēmiju. Taču viņa pretinieki gan Ungārijā, gan aiz tās robežām uzskata to par patvaļīgu varas sagrābšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!