Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien sāks juridisku procedūru pret Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti Ungāriju saistībā ar likumu, kas, kā uzskata Brisele, diskriminē homoseksuāļu un citu seksuālo minoritāšu (LGBTQ) kopienas cilvēkus.

Brisele trešdien Ungārijas premjerministram Viktoram Orbānam nosūtīs brīdinājuma vēstuli, bet ceturtdien sāks "pārkāpuma procedūru", ziņu aģentūrai AFP apliecināja augsts ES avots.

Briseles vēstule ir pirmais solis procedūrā, kas var novest pie tā, ka lieta nonāk ES Tiesā, bet Ungārijai tiek piespriesti naudassodi.

Paralēli šīm norisēm EK vēl ir jāapstiprina Ungārijas pieteikums par 7,2 miljardu eiro saņemšanu no Covid-19 krīzes atlabšanas līdzekļiem, kaut arī citas dalībvalstis jau drīzumā, kā tiek prognozēts, saņems pirmos maksājumus.

Ungārijas parlaments 2021. gada 15. jūnijā teju vienbalsīgi pieņēma likumu, kas, kā ieganstu izmantojot cīņu ar pedofiliju, aizliedz LGBTQ satura iekļaušanu skolas izglītības materiālos vai televīzijas pārraidēs, kas paredzētas bērniem līdz 18 gadu vecumam. Jaunais likums Ungārijā stājās spēkā 8. jūlijā.

EK prezidente Urzula fon der Leiena pagājušajā nedēļā brīdināja Ungāriju mainīt situāciju ar pretrunīgi vērtēto likumu, kurā Brisele saskata LGBTQ tiesību ierobežošanu, vai rēķināties ar tiesiskām sekām.

Kontroversiālais likums sākotnēji bija domāts sodu pastiprināšanai par noziegumiem pret bērniem. Taču likumprojekta gala versija satur labojumus, kas, kā apgalvo kritiķi, apvieno pedofiliju ar homoseksualitāti un uzspiež kauna zīmi LGBTQ kopienai un viņu atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!