Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) sāks procedūru par Eiropas Savienības (ES) tiesību normu pārkāpšanu pret Kipru un Maltu saistībā ar šo valstu "zelta pasēm", pirmdien paziņojis EK viceprezidents Marošs Šefčovičs.

Kipra pagājušajā nedēļā paziņoja, ka atsakās no pretrunīgi vērtētās un Eiropas Savienības kritizētās "zelta pasu" programmas, kas ļāva trešo valstu pilsoņiem apmaiņā pret investīcijām iegūt Kipras pilsonību.

Kipras programma pārstās darboties no 1.novembra, taču līdz šim iesniegtie pieteikumi, kuru skaits sasniedz aptuveni 700, kā arī pieteikumi, kas tiks iesniegti līdz mēneša beigām, tiks vēl izskatīti.

Saskaņā ar līdzšinējo kārtību investori no trešajām valstīm varēja iegūt Kipras pilsonību, ja tās ekonomikā ieguldīja vismaz 2,5 miljonus eiro.

Pēdējo mēnešu laikā saistībā ar Kipras "zelta pasu" programmu izcēlušies vairāki skandāli, tostarp augustā Kataras raidorganizācija "Al Jazeera" nodeva atklātībai vērienīgu izmeklēšanu, kuras ietvaros nosauca 2500 pasu īpašnieku vārdus. No tiem 40% ir Krievijas pilsoņi.

"Al Jazeera" norādīja uz daudzu šajā sarakstā esošo personu bagātības noziedzīgo izcelsmi.

Šefčovičs paziņoja, ka procedūra par ES tiesību normu pārkāpšanu pret Kipru un Maltu tiks sākta otrdien.

"Ir ļoti svarīgi izcelt faktu, ka komisija attiecīgajām dalībvalstīm ir bieži paudusi nopietnas bažas par šīm shēmām, un jaunākie notikumi tikai apstiprina šīs bažas," sacīja Šefčovičs.

"Mēs turpināsim intensīvus kontaktus gan ar Kipru, gan Maltu, lai nodrošinātu, ka Eiropas normas šajā jomā tiek pienācīgi ievērotas," pavēstīja Šefčovičs.

Viņš arī sacīja, ka otrdien tiks atklāta plašāka informācija par procedūru.

Malta, kas sāka pārdot pases bagātiem ārzemniekiem 2014. gadā, pagājušajā mēnesī aizturēja bijušā Maltas premjerministra Džozefa Muskata biroja vadītāju izmeklēšanā par trūkumiem "zelta pasu" shēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!