Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) komisārs Pjērs Moskovisī, kurš atbild par ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas lietām, otrdien paziņoja, ka Brisele cieši uzraudzīs Francijas jauno izdevumu plānu, kuru pieņēmis valsts prezidents Emanuels Makrons ar mērķi apvaldīt vērienīgās protesta akcijas.

"Eiropas Komisija (EK) cieši uzraudzīs prezidenta Makrona paziņojuma ietekmi uz Francijas deficītu un finansēšanas mehānismiem," norāda Moskovisī. "Mēs ar Francijas varasiestādēm uzturam nepārtrauktu kontaktu."

Pirms "dzelteno vestu" protestiem Francija bija paredzējusi, ka valsts budžeta deficīts nākamgad veidos 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Taču, izrādot ievērojamu pretimnākšanu Franciju satricinājušo "dzelteno vestu" protestu dalībniekiem, Makrons pirmdien paziņoja, ka, sākot ar nākamo gadu, minimālā mēnešalga tiks palielināta par 100 eiro. Šo pieaugumu finansēs valdība, nevis darba devēji.

Minimālā alga 2018.gadā noteikta 1498 eiro līmenī pirms nodokļu nomaksas un 1185 eiro līmenī pēc nodokļu nomaksas.

Makrons piekāpies arī attiecībā uz izteikti nepopulāro nodokļu palielināšanu pensionāriem, ko ieviesusi viņa valdība. Tāpat prezidents aicināja visus uzņēmumus, kas to var atļauties, piešķirt saviem darbiniekiem gada noslēguma prēmijas, kas netiks apliktas ar nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!