Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) piektdien pieņēma otro ziņojumu par Turcijas panākto progresu tās vīzu režīma liberalizācijas ceļveža prasību izpildē, norādot pasākumus, ko Turcija ir veikusi kopš iepriekšējā ziņojuma 2014. gada oktobrī, piebilstot, ka tā ir panākusi progresu vīzu režīma liberalizācijai.

Eiropas Savienības (ES) un Turcijas augstākā līmeņa sanāksmē, kas notika 29. novembrī, Turcija ir apņēmusies paātrināt ceļveža prasību izpildi, tostarp paredzot visu ES un Turcijas atpakaļuzņemšanas nolīguma noteikumu piemērošanu, ar nodomu pabeigt vīzu režīma liberalizācijas procesu līdz 2016. gada oktobrim, ja līdz tam laikam tiks izpildīti visi kritēriji. Šodienas ziņojumā tiek atzinīgi vērtēts Turcijas iestāžu jaunais iesaistes līmenis un apņēmība, liecina EK paziņojums.

Migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls atzinīgi novērtēja Turcijas progresu un mudināja ātrāk īstenot reformu procesu.

"Vēlos paust atzinību par Turcijas centieniem. Turcijas iestādes kopš ES un Turcijas augstākā līmeņa sanāksmes pauda atjaunotu mērķtiecību un apņēmību turpināt vīzu režīma liberalizācijas dialogu, tajā pašā laikā spēlējot svarīgu lomu Sīrijas bēgļu krīzes risināšanā," viņš sacīja. "Es paļaujos, ka Turcija bez vilcināšanās īstenos šodienas ziņojumā noteiktos prioritāros pasākumus, un mēs varam turpināt kopīgos centienus vīzu režīma liberalizācijas nosacījumu īstenošanā. Komisija arī turpmāk atbalstīs Turciju ceļveža īstenošanā," piebilda Avramopuls.

Ziņojumā norādīts, ka Turcija ir paātrinājusi reformu procesu, lai izpildītu ceļveža prasības, jo īpaši pēc ES un Turcijas augstākā līmeņa sanāksmes 2015. gada 29. novembrī. Turcija nodrošina uzņemšanu un palīdzību vairāk nekā 2,5 miljoniem bēgļu no Sīrijas. Nesen tā atļāva bēgļiem piekļūt darba tirgum, kas, domājams, atvieglos bēgļu sociālo iekļaušanu un patstāvību.

Turcija arī pieņēma svarīgus pasākumus, lai nodrošinātu bēgļu piekļuvi sabiedriskajiem pakalpojumiem, tostarp bērnu izglītībai. Vienlaicīgi Turcija ir sākusi ieviest stingrākus vīzu un ieceļošanas noteikumus attiecībā uz to valstu valstspiederīgajiem, kuras ir avots nozīmīgai neatbilstīgās migrācijas plūsmai no Turcijas uz Eiropas Savienību. Turklāt Turcija turpina stiprināt savu vispārējo spēju nodrošināt robežuzraudzību un pārvaldību.

Ziņojumā norādīti arī pasākumi, kas Turcijai būtu jāveic nolūkā izpildīt visas ceļveža prasības. Cita starpā Turcijai vajadzētu sākt izdot pases, kas atbilst ES standartiem un kurās iekļauti personas pirkstu nospiedumi. Turcijas iestādes saskaras ar lieliem izaicinājumiem. Tomēr tām būtu steidzami jāturpina ieviest pasākumus, lai visaptverošā veidā risinātu dažādus neatbilstīgās migrācijas problēmas aspektus.

Ziņojumā Turcija tiek aicināta arī samazināt neizskatīto lietu skaitu saistībā ar patvēruma piešķiršanas procedūrām, pastiprināt sadarbību ar visām dalībvalstīm, ar kurām tai ir kopīga robeža, jo īpaši atpakaļuzņemšanas, policijas un tieslietu jautājumos, un pastiprināt cīņu pret korupciju un organizēto noziedzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!