Eiropas Komisija (EK) otrdien paziņoja, ka tā gatavojas vērsties Eiropas Tiesā pret piecām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm sakarā ar šo valstu nespēju ieviest likumus par elektrības un gāzes tirgu liberalizāciju.
EK paziņojumā norādīts, ka šī prasība tiks iesniegta pret Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Grieķiju un Spāniju.

Šī bija jau trešā ierobežojošo pasākumu kārta pēc tam, kad pagājušā gada oktobrī 18 ES dalībvalstīm tika nosūtīti brīdinājumi par šādu soļu speršanas iespējamību.

“Pēdējā laikā situācija ir ievērojami uzlabojusies, it īpaši tādās valstīs kā Beļģija, Vācija un Zviedrija, tomēr stāvoklis Ibērijas pussalā joprojām raisa zināmas bažas,” norādīja ES pārstāvji.

ES pārstāvji arī norādīja, ka attiecīgā likumdošana apvieno tirgus atvēršanu konkurencei ar pakalpojumu kvalitātes saglabāšanu un uzlabošanu, kā arī patērētāju tiesību aizsardzību un piegāžu drošību.

ES regulējošās institūcijas šobrīd veic detalizētu enerģētikas nozares pārbaudi, lai atklātu iespējamos konkurences noteikumu pārkāpumus.

Iepriekš Latvijas Saeima pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, lai izveidotu priekšnoteikumus efektīvi funkcionējoša elektroenerģijas tirgus darbībai, dotu visiem lietotājiem tiesības brīvi izvēlēties elektroenerģijas tirgotāju un veicinātu elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus.

Enerģētikas likuma grozījumus, ar kuriem Latvijas tiesību aktos iestrādāta ES direktīva par kopējiem noteikumiem attiecībā uz dabasgāzes iekšējo tirgu, Saeima pieņēma 26.maijā.

Jūnija beigās Saeima tomēr atbalstīja valdības priekšlikumu un līdz 2010.gadam atlika dabasgāzes tirgus liberalizāciju. Šie likuma grozījumi nosaka atsevišķu ar dabasgāzes tirgus liberalizāciju saistītu Enerģētikas likuma pantu stāšanās laiku un kārtību. ES direktīvas par kopējiem noteikumiem attiecībā uz dabasgāzes iekšējo tirgu Latvijā darbosies pilnā apjomā.

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL) iepriekš atzina, ka lēmums līdz 2010.gadam atlikt dabasgāzes tirgus liberalizāciju novērsīs iespēju, ka AS “Latvijas gāze” uzsāk tiesvedību pret Latvijas valsti, tā kā gāzes kompānija vēlējās, lai tirgus liberalizācija tiktu atlikta līdz 2014.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!