Foto: Publicitātes foto

Eiropas Savienībai un tās pilsoņiem ir iemesls uztraukties par telekomunikāciju uzņēmuma "Huawei Technologies" un citu Ķīnas kompāniju sadarbību ar Pekinas izlūkdienestiem, piektdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents vienotā digitālā tirgus jautājumos Andruss Ansips, raksta ziņu portāls "Politico".

"Vai mums jābaidās saistībā ar "Huawei" un citiem Ķīnas uzņēmumiem? Jā, ir jābaidās, jo viņiem ir noteikumi, ka informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem jāsadarbojas ar izlūkdienestiem. [Runa ir] par obligātajām "sētas durvīm" (ang. - backdoors"), pret kurām es allaž esmu iebildis, par čipiem, ko viņi var kaut kur paslēpt, lai tiktu pie mūsu noslēpumiem," viņš sacījis, norādot uz programmatūrām, kas radītas ar mērķi no lietotāju datoriem iegūt vērtīgu informāciju.

Kompānijai "Huawei Technologies" pašlaik pievērsta pastiprināta uzmanība, jo šonedēļ tika paziņots, ka Kanādā aizturēta šā uzņēmuma finanšu direktore Mena Vaņdžou un viņai draud izdošana ASV. Mena ir arī "Huawei" direktoru padomes priekšsēdētāja vietniece un uzņēmuma dibinātāja Žeņa Dženfeja meita.

Kanādas Tieslietu ministrija, paziņojot par viņas aizturēšanu, atteicās sniegt sīkākas ziņas, norādot, ka Mena pieprasījusi to publicēšanas aizliegumu. Arī Baltais nams nav minējis viņas aizturēšanas iemeslu, bet vien atgādinājis, ka ASV jau sen raizējas par to, ka Ķīna zog intelektuālo īpašumu.

Laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ) aprīlī arī ziņoja, ka ASV varas iestādes ir sākušas izmeklēšanu par Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu no "Huawei" puses.

"Mēs skaidri nezinām, kāds bija iemesls Kanādā kādu aizturēt," atzinis Ansips, bet vienlaikus piebildis, ka "tā nav laba zīme, ja kompānijām nākas atvērts savas sistēmas kaut kādiem slepenajiem dienestiem."

"Kā normāliem, parastiem cilvēkiem, mums, protams, ir iemesls baidīties," viņš izteicies.

Reaģējot uz Ansipa izteikumiem, "Huawei" piektdien paziņojis, ka kategoriski noraida jebkādas apsūdzības par uzņēmuma radītajiem drošības riskiem, un norādījis, ka gribētu runāt ar Ansipu, lai noskaidrotu jebkādus pārpratumus.

"Neviena valdība nekad nav lūgusi "Huawei" veidot jebkādas "sētas durvis" vai iejaukties jebkādos tīklos, un mēs nekad nepieļautu, ka kāds no mūsu darbiniekiem tā rīkojas," teikts uzņēmuma paziņojumā.

EK amatpersonas uzskata, ka "Huawei" dominēšana telekomunikāciju tirgū apdraud Eiropas stratēģisko autonomiju un ilglaicīgo drošību, liecina EK iekšējais dokuments, par ko iepriekš ziņoja "Politico".

"Huawei" ir viens no pasaulē lielākajiem telekomunikāciju iekārtu un pakalpojumu nodrošinātājiem, bet ASV valdības nacionālās drošības amatpersonas uzskata, ka šī uzņēmuma ciešās saites ar Ķīnas valdību padara to par drošības risku.

Drošības apsvērumu dēļ ASV, Austrālija, Lielbritānija un Jaunzēlande aizliegušas izmantot "Huawei" iekārtas savos 5G tīklos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!