Eiropas Komisija ir publicējusi otro novērtējuma ziņojumu par situāciju transponēšanas jomā attiecībā uz 2002. gada 13. jūnija pamatlēmumu par Eiropas apcietināšanas orderi un par nodošanas procedūrām starp dalībvalstīm. Ziņojumā uzsvērta šā instrumenta biežā izmantošana un apzināta dalībvalstu labā prakse, kā arī grūtības, kas vēl nav pārvarētas attiecībā uz Eiropas apcietināšanas ordera transponēšanu dažu dalībvalstu tiesību aktos.
Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, komisārs tiesiskuma, brīvības un drošības jomā Franko Fratini izteica savu apmierinātību. "Eiropas apcietināšanas orderis ir pirmais apliecinājums tiesas nolēmumu savstarpējas atzīšanas principa piemērošanai praksē. Šā instrumenta panākumi ir acīmredzami, ja ņem vērā meklējamo personu pārvietošanai paredzēto procedūru ilguma ievērojamo samazināšanos. Par šiem panākumiem liecina arī tas, ka valstu iestādes bieži izmanto šo instrumentu." Viņš piebilda: "Tomēr ir svarīgi, lai iespējami īsā laikā tiktu novērstas nepilnības, kas joprojām pastāv pamatlēmuma īstenošanas jomā."

Lielākajā daļā valstu viens no galvenajiem uzlabojumiem, ko ir nodrošinājis Eiropas apcietināšanas orderis, ir tas, ka nodošanas procedūru ilgums salīdzinājumā ar izdošanas procedūrām ir ievērojami samazinājies. Vidēji, ja attiecīgā persona nepiekrīt tās nodošanai, nodošanas lūguma izskatīšanai vajadzīgas mazāk nekā sešas nedēļas. Ja persona piekrīt tās nodošanai, vidējais nodošanas ilgums ir 11 dienas, turpretim saskaņā ar agrākajiem izdošanas nosacījumiem šādu lūgumu izskatīšana varēja ilgt pat vairāk nekā gadu.

Šā instrumenta panākumus pierāda arī izdoto Eiropas apcietināšanas orderu skaita pieaugums gadā. 2005. gadā izdoto Eiropas apcietināšanas orderu skaits (vairāk nekā 6 900) bija divreiz lielāks nekā 2004. gadā, kā rezultātā tika noteikta atrašanās vieta 1 700 personām, un tās tika apcietinātas. No šīm 1700 personām 1 532 bija izdotās personas.

Konstitucionālās problēmas, kas radās Kiprā, Vācijā un Polijā pamatlēmuma transponēšanas gaitā, ir atrisinātas. Šīs problēmas bija saistītas ar personām, kurām ir izpildes valsts valstspiederība. Kaut arī uz šo valstu valstspiederīgo nodošanu joprojām attiecas zināmi nosacījumi, Eiropas apcietināšanas orderis atkal ir piemērojams visās 27 dalībvalstīs.

Tomēr Komisijas pirmais novērtējums par dalībvalstu īstenoto pamatlēmuma transponēšanu parādīja vairākas transponēšanas nepilnības, kas līdz šim nav novērstas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!