Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Bijušā Spānijas diktatora Fransisko Franko ģimene paziņojusi, ka uzņemsies atbildību par viņa mirstīgajām atliekām, kad tās tiks ekshumētas atbilstoši Spānijas valdības lēmumam.

"Protams, mēs uzņemsimies atbildību par mana vectēva pīšļiem," laikrakstam "La Razon" pavēstīja Franko mazdēls Fransiss Franko. Pēc viņa teiktā, ģimene tuvākajās 15 dienās izlems, kur pīšļi tiks apglabāti. Viņš arī sacīja, ka ģimene neapstrīdēs valdības dekrētu par Franko ekshumāciju.

Spānijas centriski kreisā valdība piektdien pieņēma dekrētu, ar kuru tiek aizsākta plāna īstenošana par bijušā diktatora Fransisko Franko mirstīgo atlieku aizvākšanu no Madrides apkaimes Kritušo ielejas ("Valle de los Caidos") mauzoleja.

Līdz ar dekrēta pieņemšanu valdība var veikt labojumus pastāvošajos likumos, kas liedz veikt ekshumāciju. Priekšlikums tiks nodots parlamentam, kur likumdevēji nākammēnes to, domājams, apstiprinās.

Franko kaps atrodas zem milzīga cementa krusta mauzolejā, kas iebūvēts klintī Kritušo ielejā uz ziemeļiem no Madrides. Ielejā apglabāti tūkstošiem pilsoņkara abu pušu cīnītāju, kas pārapbedīti no visā Spānijā izkaisītajiem kapiem.

Franko atbalstītāji uzskata viņa kapu par svētvietu, kas sarūgtina Franko režīma upurus. Franko nāca pie varas pēc Spānijas pilsoņu kara, kas noslēdzās 1939. gadā. Viņa valdīšana ilga gandrīz 40 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!