Foto: AP/Scanpix
Ēģiptes importēto kviešu krājumi ir atlikuši vien mazāk nekā diviem mēnešiem, aģentūrai "Reuters" atklāja gāztā prezidenta Mohameda Mursi valdības apgādes ministrs. Tas norāda, ka graudu trūkums ir daudz nopietnāks, nekā uzskatīts iepriekš, piebilst aģentūra.

Valstij ir atlikušas 500 000 tonnas importēto kviešu, atklāja bijušais ministrs Basems Ouda. Ēģipte parasti importē 10 miljonus tonnu kviešu gadā.

Divarpus gadus ilgstošā politiskā nestabilitāte Ēģiptē ir izraisījusi dziļu ekonomisko krīzi, atbaidot tūristus, investorus, samazinot ārvalstu valūtas krājumus un sarežģījot degvielas un pārtikas importu.

Ēģipte ir pasaulē lielākā kviešu iepircēja. Aptuveni puse no graudiem tiek izmantota subsidētas maizes cepšanai 84 miljoniem valsts iedzīvotāju, skaidro "Reuters". Lai gan Ēģipte kviešus audzē arī pati, tai tik un tā nepieciešami importētie graudi ar augstāku lipekļa saturu, lai iegūtu maizes cepšanai piemērotus miltus.

Gāztā Mursi valdība informāciju par ārzemju kviešu krājumiem turēja ciešā slepenībā pat tad, kad naudas trūkuma dēļ tika pārtraukts imports.

Civilie nemieri un ārzemju valūtas izsīkums rada nopietnas bažas, ka Ēģipte varētu saskarties ar pārtikas trūkumu, ceturtdien paziņoja ANO.

Kopš demokrātiski ievēlētā islāmistu prezidenta Mursi gāšanas pagājušajā nedēļā 12 miljardu dolāru (6,5 miljardi latu) aizdevumus naudā un degvielā Ēģiptei ir solījusi Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti un Kuveita. Ekonomisti uzskata, ka tas Kairai dotu vairākus mēnešus laika sakārtot savas finanses.

Ēģipte kviešu iepirkumus pārtrauca februārī. Jauna 180 000 tonnu kviešu partija ar piegādi augustā ir pasūtīta Mursi gāšanas priekšvakarā, atklāja Ouda. Kviešu importēšanas pārtraukums bija garākais daudzu gadu laikā, norāda "Reuters".

Parasti, lai iegūtu nepieciešamo miltu kvalitāti, Ēģiptes vietējie kvieši vienādās daļās tiek samaisīti ar importētājiem. Mursi valdība mēģināja miltos palielināt vietējo graudu īpatsvaru, lai samazinātu atkarību no importa, pastāstīja eksministrs. Mērķis esot bijis vietējo graudu daudzumu miltos palielināt līdz 60%.

Valsts krājumā pašlaik ir trīs miljoni tonnu vietējo kviešu, vēl 3,7 miljoni tonnu ir iepirkti no gaidāmās jaunās ražas, ko tagad ievāc, raksta "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!