Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas līderis Muamars Kadafi personīgi deva rīkojumu 1988.gadā uzspridzināt pasažieru lidmašīnu virs Lokerbijas, intervijā Zviedrijas laikrakstam "Expressen" atklāja bijušais tieslietu ministrs Mustafa Abdeldžalils.

"Man ir pierādījumi, ka Kadafi deva pavēli attiecībā uz Lokerbiju," sacīja ministrs, kurš, protestējot pret vardarbību valstī, pirmdien atkāpās no amata.

1988.gada 21.decembrī virs Skotijas pilsētas Lokerbijas uzsprāga ASV aviosabiedrības "Pan Am" reisa Frankfurte-Ņujorka pasažieru lidmašīna un bojā gāja visi 259 pasažieri, apkalpes locekļi, kā arī 11 cilvēki uz zemes. Lielākā daļa bojāgājušo bija ASV un Lielbritānijas pilsoņi.

Par pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu 2001.gadā tika notiesāts lībiešu slepenā dienesta aģents Abdelbasets Ali Mohmets al Megrahi, kuram tika piespriests mūža ieslodzījums.

Tomēr Skotijas valdība 2009.gada 20.augustā, pamatojoties uz "žēlsirdības apsvērumiem", atbrīvoja Megrahi, kurš sirgst ar neārstējamu vēža formu.

Tolaik mediķu slēdziens liecināja, ka Megrahi atlikuši vien trīs mēneši, ko dzīvot. Taču teju pusotru gadu pēc atbrīvošanas viņš joprojām ir dzīvs.

Pēc Abdeldžalila teiktā, "Kadafi pavēlēja Megrahi to izdarīt" un smagi strādājis pie tā, lai panāktu viņa atbrīvošanu, tādējādi nodrošinot plāna palikšanu slepenībā.

"Lai to noslēptu, viņš darīja visu, kas bija viņa varā, lai atdabūtu Megrahi no Skotijas," sacīja eksministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!