Ar neveiksmi otrdien sākusies zemūdens ekspedīcija uz prāmi "Estonia", ko organizējis amerikāņu miljonārs un politiķis Gregs Bemiss.
Laikraksts "Eesti Paevaleht" savā mājas lapā ziņoja, ka liels vilnis negaidīti applūdinājis motorlaivu ar trim ūdenslīdējiem, kas devušies uz ieniršanas vietu. Viens no ūdenslīdējiem zaudējis līdzsvaru un ar visu smago aprīkojumu pārkritis pār bortu.

Viņam tūlīt mests glābšanas riņķis, un pats Bemiss ar motorlaivu nekavējoties devies palīgā nelaimē iekļuvušajam ūdenslīdējam. Šī notikuma dalībnieki bija spiesti pielikt ne mazums pūļu, lai ievilktu laivā dzīļūdens niršanas tērpā ģērbto ūdenslīdēju.

Pēc šī negadījuma Bemiss pārtraucis pirmo mēģinājumu sasniegt prāmi "Estonia".

Somijas informācijas aģentūra STT ziņoja, ka miljonāra Bemisa noīrētais kuģis "One Eagle" prāmja bojāejas vietā ieradās otrdienas rītā un ar eholoti sāka izpētīt jūras dibenu.

Pēcpusdienā ekspedīcijas dalībnieki ar robota palīdzību sāka filmēt nogrimušo prāmi.

Bemisa komandā ir septiņi ūdenslīdēji. Katrs ūdenslīdējs pie prāmja var nolaisties trīs vai četras reizes. Katru reizi ūdenslīdēji jūras dzelmē plāno pavadīt trīs stundas.

Ūdenslīdēji vēlas ar videokameru nofilmēt prāmja vraku un atrast caurumu prāmja korpusā zem ūdenslīnijas, kuru Bemiss uzskata par katastrofas iemeslu.

Uz kuģa atrodas 32 ekspedīcijas dalībnieki. Viņu vidū nav to valstu pilsoņu, kuras ir parakstījušas vienošanos par prāmja vraka neaizskaramību. Šo vienošanos parakstījusi arī Latvija.

Netālu no kuģa "One Eagle" ir noenkurojušies Somijas krasta apsardzes kuģis un Zviedrijas patruļķuģis, kuri sekos ekspedīcijas norisei. Uz somu kuģa "Telkka" atrodas divi Igaunijas Robežsardzes virsnieki, kas seko ekspedīcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!