Foto: AP/Scanpix
Starptautiskā veselības ekspertu apvienība pirmdien ir aicinājusi Pasaules Veselības organizāciju (PVO) sasaukt ārkārtas komiteju, lai apspriestu iespēju Kongo Ebolas vīrusa uzliesmojumu par starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas gadījumu, vēsta ziņu aģentūra AP.

Ekspertu grupa šādu aicinājumu pamato ar to, ka tas palīdzētu stimulēt "augsta līmeņa politisko, finansiālo un tehnisko atbalstu, lai reaģētu uz Ebolas vīrusa izplatību, kas sākās pagājušā gada maijā".

"Epidēmija netiek kontrolēta, un pastāv augsts risks, ka tā izplatīsies reģionā, iespējams, arī globāli," teica viens no aicinājuma autoriem, Džordžtaunas Universitātes O'Nīla Nacionālo un globālo veselības tiesību institūta pārstāvis Lorenss Gostins.

Ekspertiem ir bažas, ka Ebola varētu izplesties uz apkārtējām valstīm, piemēram, Dienvidsudānu, kas, pēc viņu vārdiem, ir viena no visnestabilākajām valstīm, ar vismazāk spējām kontrolēt Ebolas vīrusa izplatību.

Eksperti argumentē, ka kritēriji, lai to sauktu par starptautisku ārkārtēju gadījumu, ir izpildīti. Tiek saukti tādi kā ietekme uz sabiedrības veselību, slimības vēriens un cilvēku pārvietošanās.

Pasaules Veselības organizācija pirmdien deva atbildi šim aicinājumam, sakot, ka PVO un tās partneri Kongo un kaimiņvalstīs turpina cieši uzraudzīt situāciju. Ja tiks redzētas zīmes par tādas tikšanās nepieciešamu, tā tiks sasaukta, norādīja PVO pārstāve.

Ekspertu grupa arī norādījusi, ka starptautiska sabiedrības veselības ārkārtas gadījuma izsludināšanai varētu būt negatīvas sekas, piemēram, tirdzniecības aizliegums vai ceļošanas ierobežojumi Kongo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!