Foto: AFP/Scanpix

Itālijas eksperti gatavojas atklāt janvārī Itālijas piekrastē avarējušā kruīzu kuģa ”Costa Concordia” ”melnās kastes” datus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc tam tiesnesis nolems, vai būs krimināls tiesas process pret kuģa kapteini Frančesko Sketino, kurš apsūdzēts kuģa katastrofas izraisīšanā, cilvēku nogalināšanā un kuģa pamešanā pirms visu pasažieru evakuēšanas. Sketino pirmdien sāk pirmstiesas noklausīšanos. Pats kapteinis apgalvo, ka bez viņa darbībām kuģa glābšanā bojā ietu daudz vairāk cilvēku.

Pirmstiesas izmeklēšana kuģa avārijas lietā, kurā bojā gāja 32 cilvēki, tuvojas noslēguma fāzei, norāda BBC.

Eksperti jau mēnešiem ilgi pēta sīkākās kuģa katastrofas nianses un beidzot ir gatavi formāli atklāt savus secinājumus tiesnesim. Tomēr lielākā daļa no tā, ko eksperti stāstīs tiesai, ir jau zināma, jo ziņojums bija publiski pieejams.

Speciālisti norāda, ka liela daļa atbildības par notikušo ir kapteiņa vaina. Milzīgais kuģis braucis pārāk ātri un pārāk tuvu krastam. Līdz ar kapteini ir apsūdzētas vēl astoņas amatpersonas un ekspertu ziņojums ļaus tiesai nolemt, kuri ir saucami pie atbildības.

Eksperti daļēji vaino arī kuģa īpašnieku kompāniju "Costa Croicere", kuras sauszemes krīzes vadības komandai esot vajadzējis labāk saprast to, kas notiek, un dot labākus padomus kapteinim.

Pašas tiesas sākšanos prognozē ne agrāk kā 2013. gada sākumā.

Tikmēr kuģa vraks joprojām atrodas Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā. Eksperti turpina vraka izcelšanu, kuru prognozē pabeigt 2013. gada pavasarī.


Jau vēstīts, ka Itālijas kuģniecības kompānijas " Costa Crociere" kuģis " Costa Concordia" ar 4229 cilvēkiem 13.janvārī uzskrēja uz klints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā. Avārijā gāja bojā 32 cilvēki.

Par notikušo tiesas priekšā stājās kapteinis Frančesko Skettino un vēl astoņi kuģa ekipāžas un kuģa operatora kompānijas vadības locekļi. Viņus apsūdz noziedzīgā nolaidībā, neplānotā slepkavībā un kuģa nogremdēšanā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!